ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Γαλλία και Ρωσία έπειτα από πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το βράδυ της Τρίτης ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση που επικρατί στην Ουκρανία και τη «ρωσική ειδική επιχείρηση αποναζιστικοποίησης της χώρας», όπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς. «Συνεχίστηκε μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι πιθανή μια διπλωματική λύση αν συναντηθούν Ζελένσκι - Πούτιν;

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι έκανε μια πρόταση προς την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν για συζητήσεις που θα φέρουν το τέλος του πολέμου, ωστόσο είναι αβέβαιο αν και εφόσον γίνει ποτέ αυτή η συνάντηση, τι αποτέλεσμα θα φέρει.

Ενώ ο Ζελένσκι ανέφερε πως δέχεται να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, αξιωματούχοι του Κιέβου υπογραμμίζουν πως δεν είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα που η επίλυση του θα φέρει το τέλος του πολέμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο BBC πως ο Ζελένσκι είναι ανοιχτός σε αρκετούς συμβιβασμούς σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας και μάλιστα είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε δημοψήφισμα σχετικά με κάθε απόφαση που θα ληφθεί σε διπλωματικό επίπεδο με την Μόσχα.

Μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, όσο περισσότερο επιθετική γίνεται η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, τόσο οι πολίτες της συσπειρώνονται κόντρα στη Μόσχα και φυσικά τόσο περισσότερο η Δύση μπορεί να «περάσει» τις θέσεις της.

Θα έρθει λοιπόν η λύση για το τέλος του πολέμου αν Ζελένσκι και Πούτιν συζητήσουν; Πιθανότατα όχι, καθώς κάθε πρόταση που θα τεθεί θα φέρει τους Ουκρανούς στις κάλπες και μαζί με αυτό μάλλον και μια μεγάλη ήττα του Ζελένσκι...

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι - Ερντογάν

Ουκρανία: Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας τον Πούτιν; Η διαφορετική προσέγγιση

«Έχουμε ανάγκη να προστατευτούν οι ουρανοί μας», είπε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ζελένσκι

Ζελένσκι: Fake news ότι ζήτησα να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα