ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι πιθανή μια διπλωματική λύση αν συναντηθούν Ζελένσκι - Πούτιν;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι πιθανή μια διπλωματική λύση αν συναντηθούν Ζελένσκι - Πούτιν;

Η ρωσική εισβολή βρίσκεται στην 27η ημέρα της, ωστόσο φαίνεται πως το τέλος του πολέμου θα καθυστερήσει στο πεδίο. Τι συμβαίνει όμως διπλωματικά;

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι για ακόμη μια φορά έκανε... άνοιγμα προς την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν για συζητήσεις που θα φέρουν το τέλος του πολέμου, ωστόσο είναι αβέβαιο αν και εφόσον γίνει ποτέ αυτή η συνάντηση, τι αποτέλεσμα θα φέρει.

Ενώ ο Ζελένσκι αναφέρει πως δέχεται να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, αξιωματούχοι του Κιέβου υπογραμμίζουν πως δεν είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα που η επίλυση του θα φέρει το τέλος του πολέμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο BBC πως ο Ζελένσκι είναι ανοιχτός σε αρκετούς συμβιβασμούς σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ουκρανίας και μάλιστα είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε δημοψήφισμα σχετικά με κάθε απόφαση που θα ληφθεί σε διπλωματικό επίπεδο με την Μόσχα.

Μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, όσο περισσότερο επιθετική γίνεται η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, τόσο οι πολίτες της συσπειρώνονται κόντρα στη Μόσχα και φυσικά τόσο περισσότερο η Δύση μπορεί να «περάσει» τις θέσεις της.

Θα έρθει λοιπόν η λύση για το τέλος του πολέμου αν Ζελένσκι και Πούτιν συζητήσουν; Πιθανότατα όχι, καθώς κάθε πρόταση που θα τεθεί θα φέρει τους Ουκρανούς στις κάλπες και μαζί με αυτό μάλλον και μια μεγάλη ήττα του Ζελένσκι...

Ευρωστρατός: Πώς η Ουκρανία «αφύπνισε» τους 27

Μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο μελλοντικής στρατιωτικής στρατηγικής της ΕΕ τη Δευτέρα (21 Μαρτίου), το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας του μπλοκ έως το 2030. «Οι απειλές αυξάνονται και το κόστος της αδράνειας είναι σαφές. Η Στρατηγική Πυξίδα είναι οδηγός δράσης», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

«Η έγκριση αυτού του εγγράφου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Και έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή γιατί σίγουρα πρέπει να αυξήσουμε τις ικανότητές μας», πρόσθεσε. «Σίγουρα δεν είναι απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας – ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σε αυτό το πλάνο πριν από δύο χρόνια», διευκρίνισε.

Αλλά είναι πολύ επίκαιρο να εγκρίνουμε αυτήν τη Στρατηγική Πυξίδα σε μια στιγμή κατά την οποία κάθε πολίτης στην Ευρώπη μπορεί να κατανοήσει τον σκοπό ενός εγγράφου «που αυξάνει τη δύναμη της ΕΕ ως παρόχου ασφάλειας», πρόσθεσε. Η τελική έκδοση αναφέρει ότι «το πιο εχθρικό περιβάλλον ασφαλείας μας αναγκάζει να κάνουμε ένα κβαντικό άλμα προς τα εμπρός, ενισχύοντας τη θέληση και την ικανότητά μας να δράσουμε».

Η τελική έγκρισή αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τι σημαίνει ευρωστρατός

Μέσω της νεοσυσταθείσας ικανότητας ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, μιας μόνιμης δύναμης 5.000 ατόμων που θα μπορούσε να αναπτυχθεί «σε μη επιτρεπτά περιβάλλοντα», οι 27 θα περιοριστούν σε περιορισμένες επιχειρήσεις κρίσεων.

Η δύναμη θα επικεντρωθεί στις «επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης» και στην «αρχική φάση των επιχειρήσεων σταθεροποίησης», αλλά οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι για παράδειγμα μια εκκένωση όπως η αερομεταφορά από το Αφγανιστάν πέρυσι θα ήταν δυνατή. Υποτίθεται ότι βασίζεται στις εθνικές δυνατότητες και στις «ουσιαστικά αλλαγμένες ομάδες μάχης της ΕΕ», οι οποίες υπάρχουν στα χαρτιά από το 2009 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ προκάλεσε ερωτήματα στην υπουργική συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο προτίθεται να προσφέρει το σύνολο της δύναμης των 5.000 ατόμων για το εναρκτήριο έτος. Όμως, όπως ανέφερε η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Der Spiegel, οι αξιωματικοί εξεπλάγησαν και αναρωτήθηκαν πώς η Bundeswehr θα προσέφερε ολόκληρο το προσωπικό συν βαρύ εξοπλισμό. Το υπουργείο Άμυνας τελικά διευκρίνισε ότι το Βερολίνο θα συνεισφέρει την «καρδιά» του προβλεπόμενου σχηματισμού, μιας ομάδα μάχης περίπου 1.500-2.000 ανδρών.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στη Μεσόγειο: Ρωσία και ΝΑΤΟ ξεσκέπασαν κανόνια - Tα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr