ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ

Το εργοστάσιο Τσερνπόμπιλ
Το εργοστάσιο Τσερνπόμπιλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 2500 στρέμματα δάσους καίγονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, σύμφωνα με το Κίεβο.

Περισσότερα απο 2470 στρέμματα δάσους καίγονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποίησε η Ουκρανή Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνοντας λόγο για ανεπανόρθωτες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο εάν εξαπλωθούν οι πυρκαγιές.

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι οι πυρκαγιές έχουν οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο ραδιενεργής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που απειλεί τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Απέδωσε τις πυρκαγιές στις ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή, όπου έχουν καταγραφεί 31 πυρκαγιές, ενώ κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να στείλει πυροσβέστες και εξοπλισμό για να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Η κ. Ντενίσοβα προειδοποίησε ότι ο άνεμος και ο ξηρός καιρός θα επιδεινώσουν τις πυρκαγιές.

«Ο έλεγχος και η καταστολή των πυρκαγιών είναι αδύνατος λόγω της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τα ρωσικά στρατεύματα. Ως αποτέλεσμα της καύσης, απελευθερώνονται ραδιονουκλεΐδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό απειλεί την ακτινοβολία στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η κυρία Ντενίσοβα σε ανάρτησή της στο Facebook την Κυριακή.

Προειδοποίησε ότι η αποτυχία παρέμβασης θα μπορούσε να έχει «ανεπανόρθωτες συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

«Οι καταστροφικές συνέπειες μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την άμεση εγκατάλειψη του εδάφους από τα ρωσικά στρατεύματα. Ως εκ τούτου, καλώ τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας και να αποκαταστήσει περιοχές υψηλού κινδύνου», είπε.

Η εγκαταλελειμμένη ζώνη γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της ακτινοβολίας από την πυρηνική καταστροφή του 1986. Πιθανοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν στην ίδια την περιοχή του εργοστασίου καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ραδιενεργά συστατικά από την εποχή της καταστροφής.

Επίσης, το έδαφος εξακολουθεί να περιέχει ακτινοβολία και σωματίδια από τη στιγμή του ατυχήματος που μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές μέσω καπνού όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές. Τοπικοί γιατροί και ειδικοί στον τομέα της υγείας είχαν προειδοποιήσει ότι η απειλή από την ακτινοβολία στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματική και ορατή σε παιδιά που γεννιούνται με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και καρδιακές αρρυθμίες.

Το Τσερνόμπιλ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα πριν από τέσσερις εβδομάδες και έκτοτε στην περιοχή υπάρχει έλλειψη τροφίμων και καυσίμων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προσωπικό του πολιορκημένου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής αναγκάζεται να εργάζεται υπό την απειλή βίας από Ρώσους στρατιώτες.

Πριν από μια εβδομάδα, η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε ο ρωσικός στρατός πυροδότησε πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, εγείροντας φόβους για διαρροή ραδιενέργειας. Η Διεθνής Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ενώ η εγκατάσταση υπέστη ζημιά στις 4 Μαρτίου, ο γενικός διευθυντής της Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι είπε ότι «όλα τα συστήματα ασφαλείας των έξι αντιδραστήρων στο εργοστάσιο δεν επηρεάστηκαν καθόλου».

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν απο το Σλάβουτιτς

Το Σλάβουτιτς είναι μια πόλη με πληθυσμό 20.000 λίγο έξω από τη ζώνη αποκλεισμού που δέχτηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που διέσχισαν τα σύνορα με τη Λευκορωσία την πρώτη ημέρα της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Η πόλη βρίσκεται στη διαδρομή από τη Λευκορωσία προς το Κίεβο, αποτελώντας μια βασική οδό εισβολής των ρωσικών δυνάμεων από το βορρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη , όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος νωρίς σήμερα το πρωί.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο. «Επιθεώρησαν την πόλη, σήμερα ολοκλήρωσαν το έργο τους και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κανένας (Ρώσος στρατιώτης) στην πόλη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παβλιούκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Το Κίεβο θέλει να αναπτυχθεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ