ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανομαθής ο πιθανός νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Γερμανομαθής ο πιθανός νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Φαβορί για να καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας στην περίπτωση που κερδίσει ο Φρανσουά Ολάντ στις εκλογές της Κυριακής θεωρείται ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο γερμανομαθής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων Σοσιαλιστών.

Ο Ερό, πρώην δάσκαλος γερμανικών και παλιός σύμμαχος του Ολάντ γνωστός για τις πραγματιστικές προσεγγίσεις του, είδε τις τελευταίες εβδομάδες τις πιθανότητές του να αυξάνονται έναντι αυτών της αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, η οποία θεωρείται μάλλον αριστερή της παλιάς σχολής.

Λόγω της γερμανομάθειάς του, ο συμβιβαστικός Ερό θα μπορούσε να γίνει ένας γεφυροποιός στις σχέσεις με το Βερολίνο έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο αίτημα του Ολάντ να επαναδιαπραγματευτεί το γερμανικής εμπνεύσεως σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ευρώπη.

Ο 62χρονος δήμαρχος της Νάντης στη δυτική Γαλλία ήταν ειδικός σύμβουλος της εκστρατείας του Ολάντ, αρμόδιος για τις σχέσεις με άλλα σοσιαλδημοκρατικά ευρωπαϊκά κόμματα, ιδιαίτερα το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας.