ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία: Ήττα Μακρόν, έχασε την πλειοψηφία - Άνοδος της ακροδεξιάς

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Ήττα Μακρόν - Άνοδος της ακροδεξιάς
Η παράταξη Μακρόν κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση
AP / Ludovic Marin

Εκλογές Γαλλία: Στραμμένο στην επόμενη ημέρα, είναι πλέον το βλέμμα του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Μαζί με την πλειοψηφία, χάνουν και τον έλεγχο της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων που ήθελε να προωθήσει ο Μακρόν. Πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν σήμερα.

«Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από τη Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. «Έχω εμπιστοσύνη σε όλους εμάς και στο αίσθημα ευθύνης μας», είπε η Μπορν. «Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε την ασφάλειά σας», είπε απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Πρωτοφανής αριθμός εδρών από την Λεπέν

Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η Μαρίν Λεπέν πήρε τον λόγο πρώτη, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, λίγο μετά τα πρώτα αποτέλεσμα θριαμβολογώντας και εξαπολύοντας επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση. Η ομάδα αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του κόμματός μας. Πετύχαμε τους στόχους μας: να καταστήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας», είπε.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι η παράταξη Μακρόν είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών, ότι δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους της αριστερής παράταξης.

Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Σχετικές ειδήσεις