ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων

Συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της Ουάνσιγκτον, μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

«Ανακοινώνω την έγκριση του Λιβάνου για την τελική εκδοχή που ετοίμασε ο Αμερικανός μεσολαβητής για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων», είπε ο Αούν σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Λιβανέζος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία θα φέρει σταθερότητα και στις δύο πλευρές των συνόρων αν και σημείωσε ότι αυτή η συμφωνιά «δεν σηματοδοτεί κανενός τύπου εξομάλυνση των σχέσεων».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί την πολιτική τάξη να «βάλει πάνω από όλα τη χώρα και τον λαό»

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε σήμερα την πολιτική τάξη του Λιβάνου να «εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας» και «να βάλει πάνω από όλα τη χώρα της και τον λαό της» ώστε ο Λίβανος να βγει από την οικονομική κρίση που τον ταλανίζει από το 2019.

«Χρειαζόμαστε μια σαφή δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο υπέρ της σταθερότητας του Λιβάνου. Βάλτε πρώτα τη χώρα σας και τον λαό», κάλεσε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε όσο δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, προς όφελος του λαού του Λιβάνου. Αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο εάν οι πολιτικοί παράγοντες του Λιβάνου βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και τεθούν στην υπηρεσία των Λιβανέζων, που δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο από αυτό», τόνισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ καταγγέλλει τη βραδύτητα των αρχών του Λιβάνου στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποδεσμευτεί η διεθνής βοήθεια, εκτιμώντας ακόμη και μετά μια επίσκεψη στη Βηρυτό ότι «η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή για τη χώρα».

Μεσούσης της οικονομικής κατάρρευσης και παρά την έγκριση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων με το Ισραήλ που ανοίγει τον δρόμο για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, η χώρα θα πρέπει να περιμένει αρκετά χρόνια προτού επωφεληθεί από ενδεχόμενα απροσδόκητα έσοδα από το φυσικό αέριο, καθώς η διαδικασία εξόρυξης στο οικόπεδο Κανά δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Από το 2019, ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, την οποία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αποδίδει στην κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, την αμέλεια και την αδράνεια της άρχουσας τάξης που κυβερνά εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΕΞ Κύπρου: Ζητά ενημέρωση για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

«Ιστορική» συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα - Τι προβλέπεται για το φυσικό αέριο

Λίβανος: Βουλευτής εισέβαλε σε τράπεζα της Βηρυτού ζητώντας πρόσβαση στις καταθέσεις της