ΚΟΣΜΟΣ

Καμίλα: «Θρίλερ» με το στέμμα που θα φορέσει – Τα επικρατέστερα

Καμίλα: «Θρίλερ» με το στέμμα που θα φορέσει – Τα επικρατέστερα
Ο Κάρολος και η Καμίλα.
Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images

Η Καμίλα δεν θα φορέσει όπως όλα δείχνουν το ιστορικό στέμμα της βασιλομήτορος που φέρει το αμφιλεγόμενο διαμάντι Kohinoor, το οποίο διεκδικούν πολλές χώρες - Ποια στέμματα είναι στη λίστα της επιλογής του Μπάκιγχαμ

Ένα ελάχιστα γνωστό στέμμα που φορέθηκε για τελευταία φορά πριν από σχεδόν 200 χρόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της βασιλική σύζυγος, Καμίλα μετά τη διαμάχη σχετικά με την ιδιοκτησία του διαμαντιού Kohinoor που κοσμεί το στέμμα που θα φορούσε σύμφωνα με την παράδοση.

diamanti.jpg
Το στέμμα με το Kohinoor
Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης άλλου στέμματος συμπεριλαμβανομένου αυτού που φορούσε η βασίλισσα Αδελαΐδα στη στέψη του συζύγου της Γουλιέλμου Δ' το 1831.

Άλλες επιλογές λέγεται ότι περιλαμβάνουν το Diamond Diadem του 1820, το οποίο κατασκευάστηκε για χρήση στη στέψη του Γεωργίου Δ' και φορέθηκε από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β' στο δρόμο της για τη στέψη της το 1953, και στη συνέχεια σε κάθε πολιτειακό άνοιγμα του κοινοβουλίου.

To Diamond Diadem του 1820

Τα στέμματα που δημιουργήθηκαν για τη στέψη της βασίλισσας Αλεξάνδρας - της συζύγου του βασιλιά Εδουάρδου Ζ' - και της συζύγου του Βασιλιά Γεωργίου Ε', βασίλισσα Μαρία, είναι άλλες επιλογές που εξετάζονται, ανέφερε η Telegraph.

Το δημοσίευμα της Daily Mail.

Kohinoor: Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αμφιλεγόμενα διαμάντια στον κόσμο

Σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα καθιερωμένα σχέδια, η Καμίλα επρόκειτο να στεφθεί με ένα ιστορικό στέμμα κειμήλιο που περιείχε το αμφιλεγόμενο διαμάντι Kohinoor. Ωστόσο, τα πλάνα αυτά μπορούν τώρα να ακυρωθούν λόγω διαμάχης σχετικά με την ιδιοκτησία του διαμαντιού, ανέφερε μεταξύ άλλων η Telegraph. Το Kohinoor - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αμφιλεγόμενα διαμάντια στον κόσμο - τοποθετήθηκε στο στέμμα της βασιλομήτορος τη δεκαετία του 1930 και αναμενόταν να περάσει στην Καμίλα.

«Το αρχικό σχέδιο ήταν να στεφθεί με το στέμμα της αείμνηστης βασιλομήτορος όταν ο σύζυγός της ανέβηκε στο θρόνο. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και ο Βασιλιάς είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα, όπως και οι σύμβουλοί του. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευαισθησίες και σημαντική νευρικότητα γύρω τους, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ινδία», ανέφερε μια έκθεση της Daily Mail.

Το Kohinoor - ένας πολύτιμος λίθος 105 καρατίων - τοποθετήθηκε στο φέρετρο της βασιλομήτορος κατά τη διάρκεια της κηδείας της το 2002 και έκτοτε εκτίθεται δημόσια στον Πύργο του Λονδίνου. Το διαμάντι, το οποίο κάποτε τοποθετήθηκε στον θρόνο του βασιλιά των Μογγόλων Σαχ Τζαχάν τον 17ο αιώνα, αφαιρέθηκε από την Ινδία μετά τις εισβολές του αυτοκράτορα των Περσών, Μοχάμεντ Ναντίρ Σαχ.

Πέρασε από τα χέρια πολλών ηγεμόνων προτού παραχωρηθεί στη βασίλισσα Βικτώρια το 1849 μετά τη βρετανική προσάρτηση του Παντζάμπ. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγός της, ζήτησε να κοπεί και τοποθετήθηκε στα στέμματα της Βασίλισσας Αλεξάνδρας και της Βασίλισσας Μαρίας πριν τοποθετηθεί στο στέμμα της Βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 1937.

Το Kohinoor, που σημαίνει «Βουνό του Φωτός», συγκαταλέγεται στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος από τότε, αλλά οι κυβερνήσεις στο Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία έχουν όλες διεκδικήσουν το διαμάντι. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η προοπτική να παραμείνει το πετράδι στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε πολλούς χρήστες του Twitter στην Ινδία να απαιτούν την επιστροφή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η επιστροφή του διαμαντιού. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, η κυβέρνηση ζήτησε πίσω το διαμάντι. Η Ινδία έκανε άλλη μια κρούση τη χρονιά της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ο βασιλιάς Κάρολος πρέπει να αναγνωρίσει τη «μαύρη ιστορία» του διαμαντιού Kohinoor, λένε πλέον ολοένα και περισσότεροι.