ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η κατάρα του θρυλικού διαμαντιού Koh-i-Noor στο στέμμα που «τρομάζει» τον Κάρολο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η κατάρα του θρυλικού διαμαντιού Koh-i-Noor στο στέμμα που «τρομάζει» τον Κάρολο
Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images

Κι ανάμεσα στα πανάκριβα πετράδια και κοσμήματα της Βασίλισσας είναι και το θρυλικό διαμάντι Koh-i-Noor, το οποίο από χρόνια διεκδικούν να πάρουν πίσω η Ινδία, αλλά και το Πακιστάν!

Με το λαϊκό προσκύνημα της σορού της Βασίλισσας Ελισάβετ να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιοι στη Βρετανία θυμήθηκαν την... κατάρα του θρυλικού διαμαντιού του στέμματος και τον Κάρολο που δεν πρέπει να το… φορέσει.

Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι όλοι οι άνδρες που κατείχαν το Koh-i-Noor (βουνό του φωτός) έχουν χτυπηθεί από κατάρα βαριά! Σε ένα ινδουιστικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα λέγεται ότι αναγράφεται ότι «όποιος έχει αυτό το διαμάντι θα κυριαρχήσει στον κόσμο, αλλά θα γνωρίζει και όλες τις κακοτυχίες της Γης. Μόνο ο Θεός ή μια γυναίκα μπορεί να το φορέσει δίχως τιμωρία».

Η ιστορία του διαμαντιού

Το Koh-i-Noor είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο, βάρους 105,6 καρατίων και μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος.

Πιθανώς εξορύχθηκε στο Golconda της Ινδίας. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή του αρχικού βάρους του, αλλά το πιο έγκυρο βάρος είναι 191 καράτια ή 38,2 γρ. Το Koh-i-Noor σημαίνει για τις γλώσσες Χίντι και Περσικά το “Βουνό του Φωτός”. Είναι γνωστό με αυτό το όνομα από τον 18ο αιώνα. Άλλαξε χέρια μεταξύ διαφόρων φατριών στη σύγχρονη Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, μέχρι που παραχωρήθηκε στη βασίλισσα Βικτωρία μετά την κατάκτηση της Βρετανίας από το Punjab το 1849.

Αρχικά, η πέτρα είχε παρόμοια κοπή με άλλα διαμάντια της εποχής της αυτοκρατορίας των Mughal, τα οποία βρίσκονται σήμερα στα κοσμήματα του Ιρανικού στέμματος. Το 1851 το Koh-i-Noor παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου, αλλά η θαμπή κοπή του απέτυχε να εντυπωσιάσει τους θεατές. Ο πρίγκιπας Άλμπερτ, σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, διέταξε να ξανακοπεί το διαμάντι σε σχήμα οβάλ και μπριγιάν. Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, η μύτη στο κάτω μέρος του διαμαντιού είναι ασυνήθιστα μεγάλη, δημιουργώντας την εντύπωση μιας μαύρης τρύπας όταν βλέπουμε την πέτρα από πάνω. Το διαμάντι θεωρείται, ωστόσο, από γεμμολόγους ως “γεμάτο ζωή”.

Το στέμμα της βασιλομήτωρος με το διαμάντι Koh-i-Noor.

Σήμερα, το διαμάντι είναι σε δημόσια έκθεση στο Jewel House στον Πύργο του Λονδίνου, όπου το βλέπουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν έχουν υποστηρίξει την κυριότητα του Koh-i-Noor και ζήτησαν την επιστροφή του από τότε που οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947. Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι το κόσμημα ελήφθη νόμιμα υπό τους όρους της τελευταίας συνθήκης της Λαχόρης και απέρριψε τις αξιώσεις.