ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζόνσον φεύγει ο Σούνακ έρχεται

Ο Τζόνσον φεύγει ο Σούνακ έρχεται
AP

Εκλογές Βρετανία: Η απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από τις εκλογές φέρνει τον Ρίσι Σούνακ ένα βήμα πριν την πρωθυπουργία. Αύριο (24/10) θα κριθούν όλα

Η απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας έφερε τα πάνω - κάτω στη Βρετανία και πλέον ο Σούνακ φαίνεται να είναι ο μόνος που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Όπως έδειξαν στοιχεία του BBC ο Ρίσι Σούνακ συγκεντρώνει την υποστήριξη από 146 βουλευτές ενώ ο Μπόρις Τζόνσον είχε φτάσει τους 57 και η Πένι Μόρντοντ μόλις 24.

Από την στιγμή που ο Τζόνσον δήλωσε την απόσυρσή του από τη μάχη της πρωθυπουργίας ο Σούνακ μένει ο μόνος υποψήφιος με τριψήφιο αριθμό υποστηρικτών, με αποτέλεσμα να μπορεί να αποτελεί από αύριο πρωθυπουργό της χώρας καθώς η Μόρντοντ απέχει αρκετά από έναν τριψήφιο αριθμό βουλευτών, ο οποίος προαπαιτείται για την υποψηφιότητα.

Οι υποψηφιότητες ήταν ανοιχτές μέχρι αύριο Δευτέρα 24/10, ωστόσο για να μπορεί κάποιος να μπει στην κούρσα μάχης θα πρέπει να έχει τριψήφιο αριθμό βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι ο Σουνάκ με 146 βουλευτές που είχε έως τώρα, είναι ο μόνος που πληρεί τις προϋποθέσεις, σε αντίθεση με τη μόνη πλέον αντίπαλό του, Πένι Μόρντοντ, η οποία χρειάζεται ακόμα 76 βουλευτές για να φτάσει έστω τους 100.

Αν η Μόρντοντ έφτανε τον τριψήφιο αριθμό σε βουλευτές, τότε την Παρασκευή 28/10 θα γινόντουσαν οι εκλογές ανάμεσα στους δύο Συντηρητικούς και θα έβγαινε ο αντικαταστάτης της Λιζ Τρας.

Επομένως όπως όλα τα σενάρια δείχνουν από αύριο η Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό τον Σούνακ, ο οποίος έχει προβάδισμα 122 βουλευτές έναντι της Μόρντοντ, εκτός κι αν συμβεί κάποιο «μαγικό» απρόοπτο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στις εκλογές την 28η Οκτωβρίου.