ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας

Μπόρις Τζόνσον: Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας
AP

Εκλογές στη Βρετανία: Αποσύρεται ο Μπόρις Τζόνσον από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Aπλά δεν θα ήταν το σωστό» καθώς «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στη Βουλή».

Στη δήλωσή του, στην οποία περιγράφει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αναφέρει:

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω ξεπεράσει το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός εισηγητή και ενός υποστηρικτή, και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο».

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον αριθμό αυτό, καθώς μόνο 57 βουλευτές έχουν δηλώσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Τζόνσον.

Το σενάριο της επόμενης ημέρας

Όπως έδειξαν στοιχεία του BBC ο Ρίσι Σούνακ συγκεντρώνει την υποστήριξη από 146 βουλευτές ενώ ο Μπόρις Τζόνσον 57 και η Πένι Μόρντοντ μόλις 24.

Από την στιγμή που ο Τζόνσον δήλωσε την απόσυρσή του από τη μάχη της πρωθυπουργίας ο Σούνακ μένει ο μόνος υποψήφιος με τριψήφιο αριθμό υποστηρικτών, με αποτέλεσμα να μπορεί να αποτελεί από αύριο πρωθυπουργό της χώρας καθώς η Μόρντοντ απέχει αρκετά από έναν τριψήφιο αριθμό βουλευτών, ο οποίος προαπαιτείται για την υποψηφιότητα.

Οι υποψηφιότητες ήταν ανοιχτές μέχρι αύριο Δευτέρα 24/10, ωστόσο για να μπορεί κάποιος να μπει στην κούρσα μάχης θα πρέπει να έχει τριψήφιο αριθμό βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι ο Σουνάκ με 146 βουλευτές που είχε έως τώρα, είναι ο μόνος που πληρεί τις προϋποθέσεις, σε αντίθεση με τη μόνη πλέον αντίπαλό του, Πένι Μόρντοντ, η οποία χρειάζεται ακόμα 76 βουλευτές για να φτάσει έστω τους 100.

Επομένως όπως όλα τα σενάρια δείχνουν από αύριο η Βρετανία θα έχει νέο πρωθυπουργό τον Σούνακ, εκτός κι αν συμβεί κάποιο «μαγικό» απρόοπτο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στις εκλογές την 28η Οκτωβρίου.

Η «δεύτερη» έξοδος του Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι στην πραγματικότητα έφτασε στο «πολύ υψηλό αριθμό των 102 υποψηφιοτήτων», αλλά αποχώρησε από την κούρσα γιατί «απλώς δεν είναι το σωστό».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Τις τελευταίες μέρες συγκλονίστηκα από τον αριθμό των ανθρώπων που μου πρότειναν να διεκδικήσω και πάλι την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, τόσο μεταξύ του κοινού όσο και μεταξύ φίλων και συναδέλφων στο Κοινοβούλιο.

Με έχουν προσελκύσει επειδή οδήγησα το κόμμα μας σε μια τεράστια εκλογική νίκη λίγο πριν από τρία χρόνια - και πιστεύω ότι, ως εκ τούτου, είμαι ο μόνος που μπορώ να αποτρέψω τις γενικές εκλογές τώρα.

Μια γενική εκλογή θα ήταν μια περαιτέρω καταστροφική απόσπαση της προσοχής ακριβώς όταν η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιστεύω ότι είμαι σε θέση να επιτύχω μια νίκη των Συντηρητικών το 2024 - και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός υποψήφιου και ενός δεύτερου, και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο.

Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να έχω επιτυχία στις εκλογές με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος - και θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Και παρόλο που ήρθα σε επαφή τόσο με τον Ρίσι όσο και με την Πένυ - γιατί ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το εθνικό συμφέρον - δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό.

Ως εκ τούτου, φοβάμαι ότι το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να μην προχωρήσω σε υποψηφιότητα αλλά να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει.

Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.»