ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι που γράφουν ιστορία

Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι βαρόμετρο για τη θητεία Μπάιντεν στις ΗΠΑ
Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι βαρόμετρο για τη θητεία Μπάιντεν στις ΗΠΑ
ΑΡ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι κάλπες έκλεισαν, η καταμέτρηση συνεχίζεται και η Αμερική κρατάει την ανάσα της για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών που θα καθορίσει εν πολλοίς τη μάχη για το Λευκό Οίκο το 2024. Ορισμένοι υποψήφιοι ωστόσο γράφουν ήδη ιστορία

Όλες οι νίκες έχουν τη σημασία του, μερικές όμως γράφουν ιστορία. Ακολουθούν οι υποψήφιοι που σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για την ανανέωση του Κογκρέσου.

Κέιτι Μπριτ

Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων Κέιτι Μπριτ, 40 ετών, θα εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα της Αλαμπάμα που θα υπηρετήσει στη Γερουσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με προβλέψεις του CBS News.

Θα αντικαταστήσει τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Σέλμπι, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος αυτής της θητείας μετά από 36 χρόνια στη Γερουσία. Κέρδισε τον Δημοκρατικό Γουίλ Μπόιντ για να εξασφαλίσει τη θέση. «Νιώθω τιμή και ευγνώμοσύνη», είπε στους υποστηρικτές της. Πενήντα οκτώ γυναίκες μέχρι στιγμής έχουν υπηρετήσει ως γερουσιαστές των ΗΠΑ από την εκλογή της πρώτης το 1932 - σε ένα Σώμα που έχει 100 μέλη.

Η Μπριτ είπε ότι θα είναι η μόνη γυναίκα Ρεπουμπλικανή με παιδιά σχολικής ηλικίας στη Γερουσία και δεσμεύθηκε να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους, αποκαλώντας το 2022 «χρονιά του γονέα».

Μάξγουελ Φροστ

Ο Δημοκρατικός Mάξουελ Φροστ 25 ετών, προβλέπεται να κερδίσει στη 10η Περιφέρεια του Κογκρέσου της Φλόριντα. Γεννημένος το 1997, είναι το πρώτο μέλος της Generation Z που εκλέγεται για να υπηρετήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η νίκη του δεν ήταν απροσδόκητη, με την εκστρατεία του να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ένοπλης βίας, την κλιματική αλλαγή, το δικαίωμα στην άμβλωση και τη διευρυμένη υγειονομική περίθαλψη, η οποία απευθύνεται στους νεότερους ψηφοφόρους.

Ο Φροστ μπορεί να μην είναι ο μόνος υποψήφιος της «γενιάς Z» που εκλέγεται το 2022. Η Ρεπουμπλικανή Καρολάιν Λιβιτ είναι επίσης υποψήφια στην πρώτη περιφέρεια του Κογκρέσου του Nίου Χαμπσάιρ Αλλά ο Φροστ είναι επίσης ο πρώτος Αφροκουβανός που θα θητεύσει στο Σώμα.

Σάρα Χάκαμπι Σάντερς

Ένα όνομα νωστό σε πολλούς, καθώς υπηρέτησε ως γραμματέας Τύπου του πρώην προέδρου Τραμπ, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, 40 ετών, αναμένεται να κερδίσει τον αγώνα του Αρκάνσας για κυβερνήτη, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση στην πολιτεία.

Αντιμετώπισε τον Δημοκρατικό αντίπαλο Κρις Τζόουνς και ευνοήθηκε έντονα απο τους ψηφόρους σε μία πολιτεία κατά βάση Ρεπουμπλικανική. Η Σάντερς διαδέχεται τον Ρεπουμπλικανό Άσα Χάτσινσον, ο οποίος αποχωρεί από την εξουσία τον Ιανουάριο, έχοντας εξαντλήσει τα όρια της θητείας του.

Αν και η πρώτη γυναίκα που γίνεται κυβερνήτης του Αρκάνσας, η Σάντερς δεν είναι άγνωστη στην έπαυλη του κυβερνήτη, καθώς ο πατέρας της Μάικ Σάντερς κατείχε τη θέση αυτή από το 1996 έως το 2007.

Η Σάντερς έσπασε το ρεκόρ συγκέντρωσης κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τη θητεία της για να πολεμήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη «ριζοσπαστική αριστερά».

Γουές Μουρ

Ο Δημοκρατικός Γουές Μουρ, 44 ετών, έγραψε επίσης ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ. Είναι μόνο ο τρίτος Αφροαμερικανός κυβερνήτης που εκλέγεται στην 246χρονη ιστορία του έθνους, μαζί με τον Ντεβάλ Πάτρικ της Μασαχουσέτης και τον Ντάγκλας Ουίλντερ της Βιρτζίνια.

Ο Μουρ είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ και πρώην επικεφαλής της οργάνωσης κατά της φτώχειας «Ρομπέν των Δασών». Είπε στους υποστηρικτές του το απόγευμα της Τρίτης: «Δεν είναι αμελητέο που έγραψα ιστορία εδώ απόψε. Αλλά ξέρω επίσης ότι δεν είμαι ο πρώτος που προσπάθησε και θα προσπαθήσει.

Νιώθω ευγνωμοσύνη που είμαι μέρος αυτής της κληρονομιάς. Δεν είναι αυτός ο λόγος που μπήκαμε σε αυτόν τον αγώνα. Η ιστορία που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς είναι η ιστορία που θα γράψουμε εμείς και οι άνθρωποι αυτής της πολιτείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια»

Μαρκγουέιν Μάλιν

Ο Ρεπουμπλικανός Μαρκγουέιν Μάλιν, 35 ετών, προβλέπεται να γράψει ιστορία ως ο πρώτος ιθαγενής Αμερικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Την έδρα κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι από το 1987.

Πολίτης του έθνους των Τσερόκι, ο Μάλιν εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2012 και έγινε μέλος του Κογκρέσου των Ιθαγενών Αμερικανών. Ο τελευταίος ιθαγενής Αμερικανός υποψήφιος που υπηρέτησε στη Γερουσία ήταν ο Μπεν "Nighthorse" Κάμπελ της φυλής των βόρειων Τσεγιέν. Αποσύρθηκε το 2005 μετά από δύο θητείες ως γερουσιαστής και τρεις θητείες στη Βουλή.

Κάθι Χότσουλ

Η Δημοκρατική κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές στη Νέα Υόρκη, η πρώτη γυναίκα που ψηφίστηκε στο ανώτατο αξίωμα της πολιτείας. Όλα δείχνουν οτι θα νικήσει τον Ρεπουμπλικανό Λι Ζέλντιν σε αυτό που προβλέπεται να είναι η πιο οριακή νίκη κυβερνήτη εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η Χότσουλ ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Αύγουστο του 2021 μετά την παραίτηση του πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο εν μέσω ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση.

Έχει δεσμευτεί να επικεντρωθεί στη στέγαση, στη μείωση της ένοπλης βίας και στην οικοδόμηση οικονομικών ευκαιριών στην πρώτη πλήρη θητεία της, καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων.

Ντέλια Ραμίρεζ

Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κράτους, Ντέλια Ραμίρεζ 39 ετών, προβλέπεται να είναι η πρώτη Λατίνα που εκλέγεται στο Κογκρέσο από την πολιτεία του Ιλινόις. Αυτό σημαίνει ότι κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Τζάστιν Μπουράου στην 3η Περιφέρεια του Ιλινόις για το Κογκρέσο.

«Μόλις γράψαμε ιστορία απόψε», είπε η Ραμίρεζ στους υποστηρικτές της το βράδυ των εκλογών. «Σπάσαμε μια γυάλινη οροφή».

Το 2018, η Ραμίρεζ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα από τη Γουατεμάλα που εκλέχθηκε στη Γενική Συνέλευση του Ιλινόις. Έχει εργαστεί για οικονομικά προσιτή στέγαση και για την προστασία των δικαιωμάτων αμβλώσεων μεταξύ άλλων

Σχετικές ειδήσεις:

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι υποψήφιοι που γράφουν ιστορία

Eκλογές στις ΗΠΑ: Θρίαμβος για τον γιο του φιλέλληνα Μενέντεζ

Εκλογές στις ΗΠΑ: Νίκη ορόσημο για τους Δημοκρατικούς στην Πενσιλβάνια