ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Καταδικάστηκε 97χρονη γραμματέας ναζιστικού στρατόπεδου

Γερμανία: Καταδικάστηκε 97χρονη γραμματέας ναζιστικού στρατόπεδου

Μια από τις τελευταίες -ίσως η τελευταία- δίκη εγκληματία ναζί, ολοκληρώθηκε στη Γερμανία.

Μια 97χρονη πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κρίθηκε ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία περισσότερων από 10.500 ανθρώπων που ήταν φυλακισμένοι εκεί και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά με αναστολή.

Η Irmgard Furchner, η οποία δικαζόταν στη βόρεια γερμανική πόλη Itzehoe για περισσότερο από ένα χρόνο, στην απολογία της ανέφερε ότι λυπάται για αυτό που συνέβη, αλλά δεν παραδέχτηκε την ενοχή της.

Η Furchner είχε εργαστεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof μεταξύ του 1943 και του 1945 ως γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Paul-Werner Hoppe, όταν ήταν 18 και 19 ετών. Δικάστηκε σε δικαστήριο ανηλίκων λόγω της ηλικίας της τη στιγμή που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα-πολίτης στη Γερμανία που θεωρήθηκε υπεύθυνη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο δικαστής, Dominik Gross, είπε ότι η δίκη θα είναι «μία από τις τελευταίες ποινικές δίκες παγκοσμίως που σχετίζονται με εγκλήματα της ναζιστικής εποχής» και επέτρεψε την καταγραφή της διαδικασίας -κάτι σπάνιο- για «ιστορικούς λόγους».

Η δίκη, η οποία διεξήχθη σε 40 ημέρες συνεδριάσεων διάρκειας περίπου δύο ωρών λόγω της προχωρημένης ηλικίας της κατηγορούμενης, περιλάμβανε μαρτυρίες από 30 επιζώντες και συγγενείς κρατουμένων του Stutthof από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αυστρία και τις χώρες της Βαλτικής.

Έγιναν καταθέσεις επίσης από ιστορικούς εμπειρογνώμονες που έδωσαν λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή στο Stutthof και τον ρόλο που έπαιξε η Furchner στη γραμματεία, καθώς και πληροφορίες για τη μεταχείριση των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων βασανιστηρίων και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για τη συστηματική δολοφονία χιλιάδων κρατουμένων.

Πολλοί κρατούμενοι αφέθηκαν να λιμοκτονούν και να παγώνουν στο ύπαιθρο. Υπολογίζεται ότι από 63.000 έως 65.000 άνθρωποι, περίπου 28.000 από τους οποίους ήταν Εβραίοι, δολοφονήθηκαν στο Stutthof, κυρίως σε θαλάμους αερίων, μερικοί από έναν πυροβολισμό στο πίσω μέρος του λαιμού, ένω άλλοι αφέθηκαν να λιμοκτονούν και να παγώνουν στην ύπαιθρο.