ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολικό κλοιό οι ΗΠΑ - Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών

Σε πολικό κλοιό οι ΗΠΑ - Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών
AP

Οι Βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και ο νότιος Καναδάς πλήττονται από το πολικό ψύχος που έχει σκορπίσει το χάος στη χώρα αφήνοντας πίσω του πάνω από 50 νεκρούς.

Συνεχίζει να μαστίζει τις ΗΠΑ η σφοδρή κακοκαιρία με μία πρωτοφανή χιονοθύελλα που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα με θερμοκρασίες πολύ υπό το μηδέν, την ίδια ώρα που στη χώρα μας και σε άλλα μέρη της Ευρώπης βιώνουμε ανοιξιάτικα Χριστούγεννα με θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερα από το κανονικό για την εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό σημείο της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας πως οι δύο Ήπειροι έφτασαν να έχουν ακόμη και 72 βαθμούς Κελσίου διαφορά.

Οι Βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και ο νότιος Καναδάς πλήττονται από το πολικό ψύχος που έχει σκορπίσει το χάος στη χώρα αφήνοντας πίσω του πάνω από 50 νεκρούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έκαναν Χριστούγεννα χωρίς ρεύμα ενώ μόνο στην κομητεία Έρι της Νέας Υόρκης 27 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 55 συνολικά στις ΗΠΑ.

Οι εικόνες από την χιονοθύελλα είναι σοκαριστικές, αφού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) σε λίγα λεπτά μπορεί κάποιος να πάθει κρυοπαγήματα εάν μείνει σε εξωτερικό χώρο. Η σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων είναι ισχυρή, ενώ όποιος αποφασίζει να κυκλοφορήσει έξω πρέπει να είναι ντυμένος όσο το δυνατόν πιο πολύ για να αποφύγει τα χειρότερα.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί όλο το μέγεθος της καταστροφής.

Οι πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι: Κολοράντο, Ιλινόι, Κάνσας, Κεντάκι, Μίτσιγκαν, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί, Γουισκόνσιν, με τα περισσότερα προβλήματα να εμφανίζονται στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα πάντως φαίνεται πως το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας έχει περάσει, ωστόσο οι προειδοποιήσεις συνεχίζουν να ισχύουν σε όλες τις πολιτείες που επηρεάζονται από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Για τρίτο τουλάχιστον 24ωρο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα εν μέσω πολικού ψύχους, την ίδια ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο με αυτοκίνητα που γλυστράνε στον πάγο ανεξέλεγκτα και οδηγούς να βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Πόλονκαρτς, αξιωματούχο της κομητείας Ίρι, ο οποίος μίλησε στο CNN, την Δευτέρα διασώστες έλεγχαν όλα τα αυτοκίνητα για την ύπαρξη πτωμάτων.

Το σκηνικό είναι χαοτικό με εγκαταλελειμμένα οχήματα θαμμένα μέσα στο χιόνι όπως ακόμα και σπίτια και επιχειρήσεις.

Εντολή ανάπτυξης της Εθνοφρουράς έδωσε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ. «Έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών», είπε. «Αυτή εδώ είναι η χειρότερη».

Το Μπάφαλο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, η οποία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα, ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους.

Στο σύνολο της χώρας έχει αναφερθεί πως 1,7 εκατ. νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα, ενώ ανατριχίλα προκαλούν οι εικόνες από τη λίμνη Έρι.

Σύμφωνα με τη NWS πάντως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, οπότε και αναμένεται να επιστρέψουν οι θερμοκρασίες στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η κακοκαιρία, όπως ήταν φυσικό, έχει παραλύσει αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Την Κυριακή ακυρώθηκαν πάνω από 3.000 πτήσεις όπως και τη Δευτέρα ενώ από την Παρασκευή που ξεκίνησε η χιονοθύελλα έχουν ακυρωθεί πάνω από 15.000 πτήσεις συνολικά.

Καταφύγια άνοιξαν σε πολλές πολιτείες, ενώ εκκλησίες και σχολεία άνοιξαν για να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Η καταιγίδα έχει προχωρήσει και στον Καναδά με τέσσερα άτομα να χάνουν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο της Βρετανικής Κολομβίας, ενώ τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε Οντάριο, Κεμπέκ και άλλες περιοχές.

Τα τρένα δεν ταξίδεψαν τα Χριστούγεννα τόσο στην Αμερική όσο και στον Καναδά.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε την χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, μετά την ακραία χιονοθύελλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Σχετικές ειδήσεις