ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ καταδικάζει τη «συνεχιζόμενη αιματηρή καταστολή» στη Συρία

Ο Ολάντ καταδικάζει τη «συνεχιζόμενη αιματηρή καταστολή» στη Συρία

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε σήμερα «τη συνεχιζόμενη αιματηρή καταστολή» στη Συρία έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σουλεϊμάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων «οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία και στις ανησυχητικές της συνέπειες στον Λίβανο, αλλά και σε όλη την περιοχή».

Ο πρόεδρος Ολάντ «καταδίκασε τη συνεχιζόμενη αιματηρή καταστολή του καθεστώτος του (σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ και επανέλαβε τη στήριξή του στις αρχές και τους θεσμούς του Λιβάνου, καθώς και τη δέσμευσή του στην ανεξαρτησία, την ενότητα, τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου».

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Συρία και τον Λίβανο αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά τον κίνδυνο της απαράδεκτης συνέχισης της καταστολής στη Συρία. Η Γαλλία, όπως και οι εταίροι της της διεθνούς κοινότητας, δεν θα δεχθούν τις παραβιάσεις της ακεραιότητας των γειτονικών χωρών της Συρίας», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την υποδοχή που έχει προσφέρει ο Λίβανος στους σύρους πολίτες που αναζητούν καταφύγιο μακριά από τη βία και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποστήριξη της Γαλλίας, έχουν θέσει στη διάθεση του Λιβάνου ένα ταμείο αρωγής 10 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Ολάντ επανέλαβε εξάλλου «την υποστήριξη της Γαλλίας στην αποστολή του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν και στην αποτελεσματική εφαρμογή του ειρηνευτικού του σχεδίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να παραμείνει κινητοποιημένο και να υποστηρίξει την αποστολή του Άναν».

Στο μεταξύ ένας άνδρας σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή σε φιλοσυριακή συνοικία της Τρίπολης του Λιβάνου, ενώ ακόμη τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγές πυρών, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της ασφάλειας.

Το θύμα σκοτώθηκε στη συνοικία Τζάμπαλ Μόχσεν, όπου ζουν κυρίως αλαουίτες, πτέρυγας του σιιτικού ισλάμ στην οποία ανήκει ο Άσαντ, και η οποία βρίσκεται δίπλα στη συνοικία Μπαμπ ελ Τεμπάνεχ, οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως σουνίτες και αντίπαλοι του καθεστώτος της Δαμασκού.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των κατοίκων των δύο συνοικιών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι και να αναγκαστεί να επέμβει ο στρατός για να αποκαταστήσει την ηρεμία.

Τα βίαια επεισόδια μεταξύ των συνοικιών αυτών είναι συχνά. Από τις συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του Άσαντ στην Τρίπολη από τον Μάιο έχουν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες, ενώ υπάρχουν φόβοι για επέκταση της συριακής κρίσης στον Λίβανο.