ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι μισθοφόροι της Wagner ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το 80% της Μπαχμούτ

Ουκρανία: Οι μισθοφόροι της Wagner ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το 80% της Μπαχμούτ

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι βρίσκονται προ των πυλών της κατάληψης της Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σε ένα βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο, ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν πάνω από το 80% της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ.

Το Μπαχμούτ, μια μικρή πόλη στην ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, έχει γίνει εδώ και μήνες στόχος μιας μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης. Η πόλη, που πριν από την ρωσική εισβολή που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες, είχε περίπου 70.000 κατοίκους, αποτελεί το πεδίο σφοδρών μαχών.

Λόγω της μεγάλης διάρκειας της σύγκρουσης και των βαριών απωλειών και στα δύο στρατόπεδα, η πόλη έχει γίνει σύμβολο της μάχης μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών για τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες βόρεια και νότια του Μπαχμούτ, αποκόπτοντας πολλές ουκρανικές διόδους ανεφοδιασμού καταλαμβάνοντας το ανατολικό του τμήμα. Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να προχωρούν στο κέντρο, τροφοδοτώντας εκ νέου εικασίες για επικείμενη ουκρανική οπισθοχώρηση.

Χθες, ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα υιοθετούν τακτικές «καμένης γης» στην Μπαχμούτ και ότι καταστρέφουν κτίρια και θέσεις με αεροπορικά χτυπήματα και βολές πυροβολικού.

Την περασμένη Παρασκευή η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η Μόσχα επικεντρώνει όλες της τις προσπάθειες στην κατάληψη της Μπαχμούτ, όπου η κατάσταση είναι σύμφωνα με το Κίεβο «δύσκολη», αλλά τα στρατεύματά του αντέχουν παρά την αριθμητική υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων.