ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Συνελήφθη ο μακελάρης που σκότωσε πέντε άτομα - Κρυβόταν σε μία ντουλάπα

Συνελήφθη ο μακελάρης του Τέξας
Συνελήφθη ο μακελάρης του Τέξας
ΑΡ

Συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο άνδρας που κατηγορείται πως δολοφόνησε πέντε ανθρώπους στο Τέξας, επειδή παραπονέθηκαν για τον θόρυβο που έκανε πυροβολώντας

Ο ύποπτος για τη σφαγή στο Τέξας εντοπίστηκε να κρύβεται σε μια ντουλάπα και τέθηκε υπό κράτηση, λένε αξιωματούχοι. Ο άνδρας που κατηγορείται ότι πυροβόλησε θανάσιμα πέντε άτομα σε ένα γειτονικό σπίτι στο Τέξας, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και ο 9χρονος γιος της, συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης μετά από ένα πολυήμερο ανθρωποκυνηγητό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο Φρανσίσκο Οροπέσα, βρέθηκε σε ένα σπίτι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι στο Κλίβελαντ του Τέξας, όπου έγιναν οι δολοφονίες, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαν Τζασίντο. Ο Οροπέσα – ο οποίος είναι Μεξικανός υπήκοος – «βρέθηκε να κρύβεται σε μια ντουλάπα κάτω από ένα πλυντήριο», είπε ο σερίφης Γκρεγκ Κάπερς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Τρίτης.

«Ουσιαστικά έκαναν τη σύλληψη. Δεν έχει τραυματιστεί. Και αυτή τη στιγμή μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις μου στο Coldspring», πρόσθεσε ο Κάπερς. Αν και το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαν Τζασίντο είπε ότι ο Oροπέσα συνελήφθη στην πόλη Cut and Shoot, το γραφείο του FBI στο Χιούστον ανήρτησε στο Twitter ότι βρέθηκε στη γειτονική πόλη Conroe. Ο ύποπτος θα κρατηθεί για πέντε κατηγορίες για φόνο με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, είπε ο σερίφης.

Ο Οροπέσα, 38 ετών, κατηγορείται ότι διεξήγαγε τη σφαγή το βράδυ της Παρασκευής (28/4), επειδή του ζήτησαν να σταματήσει να πυροβολεί με τουφέκι από ένα γειτονικό σπίτι, δήλωσαν αξιωματούχοι. Φέρεται να άνοιξε πυρ τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μέσα σε σπίτι στο Κλίβλαντ, κοντά στο Χιούστον, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, που ήταν όλοι από την Ονδούρα, ηλικίας 9 ως 31 ετών.

Μεταξύ των επιζώντων ήταν τρία παιδιά «καλυμμένα με το αίμα γυναικών που είχαν πέσει πάνω τους για να τα σώσουν», πρόσθεσε. Ο δράστης εξασκούνταν στην σκοποβολή με το όπλο του στον κήπο του, όταν οι γείτονες του ζήτησαν να συνεχίσει την εξάσκηση πιο μακριά για να μπορέσει να κοιμηθεί το 30 ημερών βρέφος του. Οι αρχές προσέφεραν αμοιβή 80.000 δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε να εντοπιστεί αυτό το «τέρας», όπως τον χαρακτήρισε ο Τζέιμς Σμιθ, πράκτορας της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI).

Οι ερευνητές είχαν αρχίσει να παρακολουθούν τον Οροπέσα χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο, αλλά έχασαν τα ίχνη του το βράδυ του Σαββάτου. Πάνω από 250 αστυνομικοί, τοπικοί και ομοσπονδιακοί, αναζητούσαν εδώ και μέρες τον ύποπτο στην πολιτεία αυτή του αμερικανικού Νότου, όπου τα όπλα αφθονούν.

Μια πληροφορία που υποβλήθηκε μέσω της γραμμής πληροφοριών του FBI οδήγησε τελικά τις αρχές στην τοποθεσία του υπόπτου, είπε ο Βοηθός Ειδικός Πράκτορας Τζίμι Πολ, προσθέτοντας οτι συνελήφθη στις 6:30 μ.μ (τοπική ώρα). Μέλη του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, της Υπηρεσίας Στρατιωτών των ΗΠΑ και της Τακτικής Μονάδας Συνοριακής Περιπολίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ, γνωστή ως BORTAC, μπήκαν στο σπίτι και συνέλαβαν τον ύποπτο, δήλωσε εκπρόσωπος του FBI στο Χιούστον.

Οι αρχές διερευνούν τώρα εάν ο ύποπτος είχε κάποια βοήθεια για να κρυφτεί, είπε ο εισαγγελέας της κομητείας Σαν Τζασίντο στο CNN. Ο Οροπέσα θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή στην κομητεία Σαν Τζασίντο σήμερα (3/5), δήλωσε στο CNN πηγή επιβολής του νόμου που συμμετέχει στην έρευνα. Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες για να απαγγείλλουν κατηγορίες κατά του υπόπτου, είπε η πηγή.

Ο Οροπέσα είχε εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ, καθώς είχε απελαθεί τέσσερις φορές στο Μεξικό δύο φορές το 2009 και ξανά το 2012 και το 2016. Ο Ουίλσον Γκαρσία, γείτονας του δράστη και ένας από τους επιζώντες του μακελειού, έχασε τον 9χρονο γιο του και τη σύζυγό του, καθώς «και δύο άλλους ανθρώπους που πέθαναν προστατεύοντας την κόρη μου που είναι δυόμισι ετών», εξήγησε.

Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς αιματηρών περιστατικών. Τον Απρίλιο μια 20χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από σφαίρες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όταν κατά λάθος μπήκε στο γκαράζ σπιτιού. Τον ίδιο μήνα στο Τέξας ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας από μαζορέτες όταν αυτές μπέρδεψαν το αυτοκίνητό του με το δικό τους και προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα. Ένας έφηβος Αφροαμερικανός τραυματίστηκε σοβαρά όταν έκανε λάθος τη διεύθυνση και χτύπησε την πόρτα του σπιτιού ενός άνδρα στο Μιζούρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα ζήτησε ο δράστης να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα όπλα από όσα κάτοικοι. Τα πυροβόλα όπλα ευθύνονται για περισσότερους από 130 θανάτους ημερησίως, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι αυτοκτονίες.