ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πόσο δίκαιες και ελεύθερες θα είναι τελικά οι εκλογές; - Ανάλυση του Economist

Τουρκία: Πόσο δίκαιες και ελεύθερες θα είναι τελικά οι εκλογές; - Ανάλυση του Economist
Associated Press

Τουρκία: Ο Economist αναλύει τα πιθανά αποτελέσματα της πιο αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία 

Το ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην βρεθεί πίσω από το «τιμόνι» της Τουρκίας έπειτα από 20 και πλέον χρόνια σχολιάζει σε άρθρο ο Economist ,εν όψει των εκλογών στη γειτονική χώρα, την Κυριακή (13/05).

Αλλά εν μέσω ενός «εκρηκτικού» προεκλογικού κλίματος κατά τη διάρκεια του οποίου, υπήρξε προειδοποίηση για απόπειρα δολοφονίας κατά του μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το βρετανικό περιοδικό θέτει το ερώτημα κατά πόσο ελεύθερες και δίκαιες θα είναι τελικά αυτές οι εκλογές.

Από τη στιγμή που ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, με την πάροδο του χρόνου έγινε «περισσότερο αυταρχικός, ασκώντας αδικαιολόγητη επιρροή στα δικαστήρια, την κεντρική τράπεζα και άλλους κρατικούς θεσμούς και εκφοβίζοντας την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης».

Αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι δύο αντίπαλοι φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε ποσοστά ψήφων και έτσι 14 Μαΐου μπορεί να μην προκύψει νικητής και να υπάρξει και δεύτερος γύρος, συμπληρώνει ο Economist.

«Υπάρχουν εικασίες ότι ο Ερντογάν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αν ηττηθεί»

Μάλιστα, ο Economist εστιάζει και στο ενδεχόμενο ο Ερντογάν να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του: «Ο κ. Ερντογάν μπορεί να παρέμβει στις εκλογές, να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα εάν χάσει ή ακόμη και να αρνηθεί να τα τηρήσει». Ακόμα πιο ανησυχητικό δε , όπως σχολιάζει, είναι το γεγονός ότι ο «ισχυρός άνδρας της Τουρκίας δεν έχει κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, αντίθετα, μάλιστα με δηλώσεις του ''πυροδοτεί'' ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό, ενώ την ίδια στιγμή, συνεργάτες του όπως ο Σοϊλού, κατηγορούν τις ΗΠΑ και την Δύση για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία».

Ο Economist στη συνέχεια αναφέρει ότι το πρώτο βασικό ερώτημα είναι το εάν οι ψήφοι θα μετρηθούν με ακρίβεια. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι έχουν τα μέσα για να διασφαλίσουν ότι θα ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία. Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να τοποθετήσει τουλάχιστον δύο παρατηρητές σε καθεμία από τις 192.000 κάλπες, να πραγματοποιήσει τη δική της καταμέτρηση ψήφων και να συγκρίνει τους αριθμούς της με αυτούς που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας (το οποίο υποστηρίζει τον κ. Ερντογάν, αλλά δεν ελέγχεται πλήρως από αυτόν). Επιπλέον, η Oy ve Otesi, μια ΜΚΟ, σχεδιάζει να αναπτύξει τουλάχιστον 70.000 μη κομματικούς παρατηρητές.

Το δεύτερο πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία είναι ο κόσμος που δεν θα μπορέσει να ψηφίσει από τις περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Από τα 3 εκατομμύρια πολιτών που εκτοπίστηκαν λόγω της καταστροφής, μόνο τα μισά έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στα μέρη στα οποία έχουν μετακομίσει. Οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέψουν στις κατεστραμμένες πόλεις τους για να ψηφίσουν, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν ένα τόσο μακρύ ταξίδι στα ερείπια πόλεων, παρά το ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει λεωφορεία για να τους μεταφέρει. Πρόκειται για το 2% των 64 εκατομμυρίων που έχουν δικαίωμα ψήφου στη χώρα, ποσοστό σημαντικό στις εκλογές που δείχνουν πως θα πάνε οριακά μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου.

Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης, σημειώνει ο Economist, αν ο Ερντογάν θα παραδώσει την εξουσία αν γνωρίσει την ήττα. Ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματός απορρίπτουν οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Όμως, δεκάδες άνθρωποι με πολλά να χάσουν, συμπεριλαμβανομένων διεφθαρμένων αξιωματούχων και κολλητών επιχειρηματιών που βασίζονται σε κρατικές συμβάσεις, μπορεί να προσπαθήσουν να τον πείσουν να αντιδράσει, ειδικά σε περίπτωση μικρής διαφοράς.

«Για να γίνει αυτό, ο Ερντογάν θα χρειαζόταν την υποστήριξη της γραφειοκρατίας και των δυνάμεων ασφαλείας», λέει ο Γκονούλ Τολ, αναλυτής στο Middle East Institute, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Αλλά αυτό είναι ένα επικίνδυνο σενάριο για αυτόν. Δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θα στηρίξουν έναν Ερντογάν που μόλις έχασε τις εκλογές, επειδή δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν νομικές επιπτώσεις» αναφέρει.

Πολλοί παρατηρητές εκτός Τουρκίας πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις εκλογές. Η πιο κοινή άποψη στο εσωτερικό της χώρας είναι ότι δεν έχει την πολυτέλεια να κλέψει κιόλας.

«Οι Τούρκοι είναι πεπεισμένοι ότι οι ψήφοι τους έχουν σημασία. Η συμμετοχή ανήλθε κατά μέσο όρο στο 85% στις τελευταίες τέσσερις εκλογές, αριθμός που... ντροπιάζει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που δείχνουν μεγάλα νούμερα σε αποχή. Οποιαδήποτε απόπειρα εκλογικής νοθείας ή πραξικοπήματος θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες, βία και οικονομική αναταραχή. Η κάλπη έχει γίνει ίσως η τελευταία δικλείδα της Τουρκίας για διαφωνία. Αν συμβεί το οτιδήποτε, η χώρα κινδυνεύει να ανατιναχτεί».

Σχετικές ειδήσεις

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας: Θα έρθει στη Δύση ή θα επιστρέψει στο βαθύ Ισλάμ;

Στα άκρα η πόλωση στην Τουρκία: «Βαρύ τίμημα» αν χάσει ο Ερντογάν, με αλεξίσφαιρο ο Κιλιντσάρογλου

Τουρκία - Ερντογάν: «Αν χρειαστεί θα προστατεύσουμε το μέλλον με τίμημα τη ζωή μας»