Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας: Θα έρθει στη Δύση ή θα επιστρέψει στο βαθύ Ισλάμ;
Πηγή: AP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Τουρκίας: Θα έρθει στη Δύση ή θα επιστρέψει στο βαθύ Ισλάμ;

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας πραγματοποιούνται σε λίγες ώρες, με το αποτέλεσμα να κρίνει, σύμφωνα με ειδικούς, εν πολλοίς, τον προσανατολισμό της γείτονας για τον υπόλοιπο αιώνα...

Το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας -και κατ' επέκταση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις- κρίνονται σε λίγες ώρες από τώρα, καθώς ο λαός της γείτονα καλείται να επιλέξει μεταξύ του «μόνιμου» προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος ηγείται του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, με συχνά περιστατικά πυροβολισμών σε εκλογικά γραφεία, ακραιφνείς επιθέσεις και συκοφαντίες, σεξουαλικά σκάνδαλα και... απειλές ακόμα και για εξέγερση, την Κυριακή το βράδυ, αναλόγως του αποτελέσματος...

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με έναν από βαθύ γνωστή της κατάστασης, τον Δρα Βύρωνα Ματαράγκα, Ρωμιό στην καταγωγή και μόνιμο κάτοικο της Κωνσταντινούπολης, αφού διδάσκει ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μπασακσεχίρ.

«Πρέπει να ξεχάσετε την Τουρκία που ξέρατε. Ο κεμαλισμός έχει πια ενταφιαστεί. Αυτό είναι έργο του Ερντογάν ο οποίος έστρεψε την Τουρκία πολιτικά και πολιτιστικά προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που είχε ορίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ. Κι αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα των εκλογών. Θα έρθει προς τη Δύση ή θα συνεχίσει την πορεία προς τον μουσουλμανικό κόσμο», επισημαίνει ο Βύρων Ματαράγκας, ενημερώνοντας ότι, όπως είναι αναμενόμενο, οι νεαρότεροι ψηφοφόροι προτιμούν τον Κιλιντσάρογλου.

«Πρόκειται για την αντιπαράθεση δύο κόσμων», υπογραμμίζει, με την πόλωση και το θρησκευτικό στοιχείο να είναι τόσο έντονα, που ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έχει κατηγορηθεί ακόμα και ως... υβριστής, κατά τα λεγόμενα βέβαια του πολιτικού του αντιπάλου.

Τι σημαίνει η αποχώρηση της τελευταίας στιγμής του Μουχαρέμ Ιντζέ; Είναι πραγματικό το ενδεχόμενο πρόκλησης... ακραίων γεγονότων, την Κυριακή το βράδυ, υποκινούμενων από τον χαμένο των εκλογών; Και ποια από τις δύο επιλογές θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας;

Δείτε τη συνέντευξη του Βύρωνα Ματαράγκα στο Newsbomb.gr:

Ο Βύρων Ματαράγκας δίνει το στίγμα της κρίσιμης αναμέτρησης:

Στην Τουρκία στις 14 Μαίου 2023 θα γίνουν δύο εκλογές:

Α. Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και

Β. Βουλευτικές Εκλογές

Σε συνέχεια της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως του 2007, από το 2014 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Δηλαδή καθιερώθηκε το Προεδρικό Σύστημα. Ως εκ τούτου, μείζον ενδιαφέρον έχει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προσδιορίσει η έκβαση του εκλογικού αγώνα μεταξύ της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Εθνικής Συμμαχίας. Τη στιγμή αυτή, αυτές οι δύο Συμμαχίες, αυτοί οι δύο Συνασπισμοί πάνε κεφάλι με κεφάλι, με άλλα λόγια κάθε Συμμαχία έχει 50% πιθανότητα εκλογικής επικρατήσεως!

Πρόεδρος θα εκλεγεί ή ο κ. Έρντογαν ή ο κ. Κιλιντσάρογλου. Δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί κάποιος άλλος!

Ο υποψήφιος κ Μουχαρρέμ Ιντζέ, προερχόμενος από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σπλάχνο από τα σπλάχνα του Κόμματος αυτού, γνήσιος εκφραστής του Κεμαλισμού, θα έκανε ζημιά στον κ. Κιλιντσάρογλου και στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ωστόσο ως γνωστόν μετά το ερωτικό σκάνδαλο, αποχώρησε.

Ο έτερος υποψήφιος κ. Σινάν Ογάν, προερχόμενος από το Εθνικιστικό Κόμμα δηλώνει Εθνικιστής Τουρανιστής και Κεμαλιστής. Αυτός θα πάρει ψήφους από τους Εθνικιστές και το Καλό Κόμμα της κας Μεράλ Άκσενέρ. Δηλαδή θα γίνει μία διασπορά των ψήφων των Εθνικιστών μεταξύ του Εθνικιστικού Κόμματος, του Καλού Κόμματος της κας Μεράλ Άκσενέρ και του κ. Σινάν Ογάν. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, εάν ο Σινάν Ογάν πάρει λιγότερες από πέντε μονάδες, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα λήξει στον Α΄γύρο.

Εκτιμάται ότι, οι Βουλευτικές Εκλογές θα δώσουν ένα πολύχρωμο, δηλαδή πολυκομματικό κοινοβούλιο, όπου ενδέχεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διαφέρει από την Προεδρική πλειοψηφία.

Όποιος κι αν εκλεγεί οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν θα αλλάξουν.

Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το λεγόμενο Κουρδικό ή Νοτιο-ανατολικό ζήτημα.

Η επικείμενη ίδρυση Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία είναι το πικρόν ποτήριον που θα πιει η διοίκηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 14ης του προσεχούς Μαΐου!

Οι προεκλογικές ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων, το σκεπτικό και το κριτήριο της συμπράξεως του Κόμματος της Eκ Nέου Eυημαρίας και του ακραίου θεοκρατικού Κόμματος του Αγώνα Ελευθερίας (Hüda Par) με το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είναι η μουσουλμανική, καθιστά ανάγλυφο το προχωρημένο στάδιο θεοκρατίας, στο οποίο εξελίσσεται η πολιτική ζωή αυτής της χώρας!

Οι δεσμεύσεις που έλαβαν αυτά τα τρία κόμματα με αφορμή την νομοθεσία περί προστασίας των γυναικών, είναι όντως ανατριχιαστικές! Είναι μία εισαγωγή, ένας πρόλογος στην πολιτική για τις γυναίκες, που εφαρμόζουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Η πολιτική ζωή της Τουρκίας εκτυλίσσεται λοιπόν υπό την σκέπη της θρησκείας.

Οι πυροβολισμοί στα κτίρια των Κομμάτων φέρνουν στην μνήμη κακές αναμνήσεις από το παρελθόν –κυρίως β΄ήμισυ της δεκαετίας του ΄70-και η κοινή γνώμη διερωτάται ποιος μπορεί να είναι αυτός που επιδιώκει φασαρίες πριν από τις εκλογές και τι επιδιώκει»;

Διαβάστε επίσης:

Ισλαμική τρομοκρατία στην Ελλάδα: Φόβοι ότι το «τέρας» ξυπνά από τη χειμερία νάρκη

Έλληνες, Κρυπτοχριστιανοί και Γενετική, η νέα «βόμβα» στα θεμέλια του τουρκικού εθνικισμού

Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 ειδικοί προειδοποιούν

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ