Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΥΡΩΝ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ ΣΤΟ NEWSBOMB

ΕΘΝΙΚΑ

«Ξεχάστε την Τουρκία που ξέρατε - Ο κεμαλισμός έχει ήδη ενταφιαστεί»

«Ξεχάστε την Τουρκία που ξέρατε -  Ο κεμαλισμός έχει ήδη ενταφιαστεί»
Ο Ερντογάν σε μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφιά

Μια άκρως ανησυχητική εικόνα, σχετικά με το ποια είναι η πραγματική σημερινή Τουρκία, μεταφέρει στο newsbomb.gr, ο Ρωμιός καθηγητής ελληνοτουρκικών σχέσεων, Βύρων Ματαράγκας. Μια θλιβερή κατάσταση, άκρως απειλητική για τη χώρα μας, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά, και κυρίως, μακροπρόθεσμα...

Ο Βύρων Ματαράγκας είναι καθηγητής ελληνοτουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης. Ρωμιός ο ίδιος, έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Πόλη, διετέλεσε και ως διπλωμάτης για τη χώρα μας, ενώ συχνά τελευταία φιλοξενείται και σε τουρκικά κανάλια ως σχολιαστής.

To Newsbomb.gr επικοινώνησε μαζί του, προκειμένου να μας μεταδώσει, εκτός από τη γνώμη του για την ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων μηνών, τη δική του σφυγμομέτρηση για την τουρκικής κοινή γνώμη, όσο και των πολιτικών εξελίξεων που μας έχουν επιφέρει αυτή την ακραία προκλητική στάση κατά της χώρας μας.

Ο Βύρων Ματαράγκας ξεκαθαρίζει στην κουβέντα μας ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι συχνά πρώτο θέμα στην ατζέντα της γείτονα, ενώ η πεποίθηση που έχει περάσει σχετικά με την κρίση, είναι ότι πάνω από όλα φταίνε οι… ΗΠΑ: «Το πρόβλημα των Τούρκων είναι οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και θεωρούν ότι η πολιτική βούληση της Αθήνας είναι ταυτόσημη με αυτή της Ουάσινγκτον. Οι ίδιοι, θεωρούν ως νούμερο ένα εχθρό τις ΗΠΑ, τους οποίους θεωρούν και υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος», όπως επισημαίνει.

«Το πολύ μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και αυτό που φοβούνται, είναι η προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους. Για αυτό και τους απασχολεί κυρίως η Συρία – εδώ μιλάμε για θέμα επιβίωσης, όπως το βλέπουν, όχι απλά νέο-οθωμανικών επιδιώξεων», εκτιμά ο πρώην διπλωμάτης.

Ο καθηγητής Βύρων Ματαράγκας

Όσον αφορά στο πεδίο των τουρκικών αιτιάσεων και διεκδικήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ο Βύρων Ματαράγκας δεν θεωρεί καθόλου εύκολα τα πράγματα.

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι αμελητέο πρόβλημα – ούτε είναι ανυπόστατο όπως λένε πολλοί. Προσβάλλει μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και για αυτό πρέπει να αρθεί αυτή η προσβολή, ωστόσο αυτό δεν το κάνει ανυπόστατο. Ούτε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να κερδίσουμε στη Χάγη σε μια ενδεχόμενη προσφυγή για τα θέματα του Αιγαίου. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν που δικαιώνουν τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί περιορισμένης κυριαρχίας ή ύπαρξης υφαλοκρηπίδας σε νησιά που συνορεύουν με τις ακτές άλλου κράτους, ή και διακρίνουν ειδικές περιπτώσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», σημειώνει.

«Ξεχάστε την Τουρκία που ξέρατε»

Ο ίδιος, δεν θεωρεί ότι θα γίνει πόλεμος, αφού αυτό «δεν βολεύει τον Ερντογάν και δεν έχει κάτι να κερδίσει από αυτόν». «Προτεραιότητα ήταν και είναι η Συρία και το κουρδικό», επαναλαμβάνει. Από την άλλη, όμως, δεν βλέπει και καμία προοπτική βελτίωσης των σχέσεων και αποκλιμάκωσης της έντασης – ούτε και κάποιον που θα μπορούσε να μεσολαβήσει για αυτό.

Το σοβαρό πρόβλημα, κατά τον Βύρωνα Ματαράγκα, είναι ότι «ο Κεμαλισμός έχει ενταφιαστεί». Και εξηγεί: «Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι αυτή που γνωρίζατε. Ο Κεμαλισμός έχει ήδη ενταφιαστεί. Μαζί και ο πολιτικός και πολιτιστικός προσανατολισμός της προς τη Δύση. Ο Ερντογάν δηλαδή κάνει το ακριβώς αντίθετο και η νοοτροπία του έχει πια ριζωθεί στην τουρκική κοινωνία – η στροφή είναι προς τον μουσουλμανικό κόσμο».

Σήμερα στην Τουρκία, οι Κεμαλικοί -που δεν θεωρούν την Ελλάδα εχθρό – σε ποσοστό βρίσκονται κάτω από το 25%. Ούτως ή άλλως πάντως, «στα εθνικά θέματα, όπως βλέπουν αυτοί τα πράγματα, είναι όλοι ενωμένοι και κατά της Ελλάδας».

«Πρόκειται για μια θλιβερή κατάσταση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», τονίζει. Η στροφή προς τα… πίσω, φαίνεται έντονα και στην καθημερινότητα στην Τουρκία, αφού ο αριθμός των γυναικών που ντύνονται με μπούρκες όλο και αυξάνεται.

«Αυτή η αναβίωση του οθωμανικού παρελθόντος έχει βαθύτατες συνέπειες κοινωνικά και πολιτικά και επηρεάζει φυσικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», αναφέρει ο καθηγητής με νόημα, παραλληλίζοντας τη διεργασία αυτή με την αντίστοιχη με αυτή που συνέβη στο Ιράν τη δεκαετία του 1970.

«Το μεγάλο αίνιγμα», καταλήγει ο Βύρων Ματαράγκας, «είναι οι νέοι που μπαίνουν τώρα στις στρατιωτικές σχολές .Τι απόψεις αλλά και τι οράματα θα έχουν αυτοί; Εκτιμώ ότι ήδη είναι Ισλαμιστές, αντιευρωπαϊστές, εκφραστές της θεοκρατίας και με οθωμανικές επιδιώξεις»…

Δείτε τη συνέντευξη του Βύρωνα Ματαράγκα στο Newsbomb:

Δείτε επίσης:

Σωτήρης Λίβας: Tο στυγνό καθεστώς Ερντογάν κι η αιματηρή επόμενη μέρα

Καντέρ στο Newsbomb: Ο Ερντογάν φανατίζει τον λαό κατά της Ελλάδας

Σταθακόπουλος: Ο Ερντογάν θα «πολιορκεί» την Ελλάδα μέχρι να κερδίσει

Έρευνα-εφιάλτης: «Η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει σύντομα πυρηνικά όπλα»

Τσάλτας στο Newsbomb.gr: Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τι ισχύει

«Προοίμια πολέμου»: Η διαχρονική τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις ως «πρόβα βομβαρδισμού»

Καραβίδας στο Newsbomb: «Κράμα εθνικισμού και ριζοσπαστικού Ισλάμ - Αυτή είναι η Τουρκία σήμερα»

Δρίβας στο Newsbomb: Η Τουρκία θέλει να αποφύγει τη «θουκυδίδεια παγίδα» - Έρχονται κρίσιμες ημέρες