ΕΘΝΙΚΑ

Τσάλτας: Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τσάλτας: Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ο Γρηγόρης Τσάλτας μιλάει στο Newsbomb.gr

Με έναν από τους πλέον ειδικούς στη χώρα μας σχετικά με θέματα Διεθνούς Δικαίου, τον Δρα. Γρηγόρη Τσάλτα, συνομίλησε το newsbomb.gr, σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τη «ρίζα» της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Γρηγόρης Τσάλτας είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ είχε διατελέσει υπουργός Περιβαλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Π. Πικραμμένου.

Ο καθηγητής θυμίζει στο newsbomb.gr ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις θεμελιώθηκαν όλες μέσα σε διάστημα 15 μηνών – από τον Νοέμβριο του 1973 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1975. Τότε, τέθηκαν όλα τα ζητήματα-αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η αιγιαλίτιδα ζώνη, τα 6 ναυτικά μίλια, το casus belli αλλά και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Κάποια από αυτά τα ζητήματα αναγνωρίζονται και από την Ελλάδα ως νομικά προβλήματα που χρήζουν νομικής επίλυσης και ευχής έργων θα ήταν, όπως αναφέρει ο Γρηγόρης Τσάλτας, αν δεν μπορούν να τα βρουν οι χώρες μεταξύ τους, τότε, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο εκτός από εδώ, να προσφύγουν είτε σε διεθνή διαιτησία είτε σε κάποιο Διεθνές Δικαστήριο, όπως της Χάγης ή του Αμβούργου.

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι ο οδηγός επίλυσης διαφορών για τα περισσότερα κράτη. Η Τουρκία το υποβαθμίζει απόλυτα όμως γιατί έτσι τη συμφέρει», επισημαίνει ο καθηγητής Δικαίου της Θάλασσας. Και εξηγεί: «Οι Τούρκοι προσπαθούν δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος της Ελλάδας με επιπλέον διαφορές που δεν έχουν καμία νομική στήριξη. Έτσι, θέλει να αναγκάσει την Ελλάδα να διαπραγματευθεί πλήρως κατοχυρωμένα της δικαιώματα, ενώ η Τουρκία ευελπιστεί κέρδη από αυτή την ατζέντα».

Περιθώριο, δε, για αυταπάτες δεν υπάρχει: «Το ζητούμενο της Τουρκίας ήταν από τότε η συγκυριαρχία στο Αιγαίο ώστε να συνεκμεταλλευθεί τους υποθαλάσσιους πόρους».

Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει περάσει σε πιο ανησυχητικά επίπεδα, καθώς όπως φαίνεται το ενδεχόμενο συγκυριαρχίας δεν «καλύπτει» πια την τουρκική πολιτική: Οι επίσημες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, παραπέμπουν σε «εμπόλεμη κατάσταση».

Τι θα γινόταν στη Χάγη;

Αν πηγαίναμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά τον καθηγητή, «αμέσως θα δημιουργούταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα – ότι οι δύο χώρες αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο ως μέσο επίλυσης μιας διαφοράς». Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση, όμως σαμποτάρεται συστηματικά από την Τουρκία.

Σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δε, ο Γρηγόρης Τσάλτας είναι απόλυτος:

«Κατάπτυστο, αδιανόητο και εντελώς παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο μεταξύ δύο κρατών που… δεν έχουν απέναντι ακτές! Αυτό δεν υφίσταται πουθενά σε κανένα διεθνές δίκαιο. Είναι σαν να πάμε να οριοθετήσουμε εμείς την υφαλοκρηπίδα μας με το Μαρόκο. Τα κράτη πρέπει να είναι είτε παρακείμενα είτε αντικείμενα -είτε δίπλα, είτε απέναντι».

Κατά τον ίδιο, όλο το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τέλος, είναι ακόμα βαθύτερο: «Φανταστείτε ότι η Τουρκία αποδέχεται ότι όλα τα νησιά του κόσμου έχουν δικαιώματα εκτός από τα -όπως τα αποκαλεί – αιγαιακά νησιά. Έτσι, βλέπετε ότι δεν υπάρχει ούτε η βάση συνεννόησης για την επίλυση οποιουδήποτε νομικού ή μη ζητήματος»...

Δείτε τη συνέντευξη του Γρηγόρη Τσάλτα στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης:

Γιαλλουρίδης στο Newsbomb.gr: Η Τουρκία θέλει προτεκτοράτο της τη Λιβύη – Ο ρόλος της Ελλάδας

Καραβίδας στο Newsbomb: «Κράμα εθνικισμού και ριζοσπαστικού Ισλάμ - Αυτή είναι η Τουρκία σήμερα»

«Προοίμια πολέμου»: Η διαχρονική τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις ως «πρόβα βομβαρδισμού»