ΕΘΝΙΚΑ

«Προοίμια πολέμου»: Η διαχρονική τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις ως «πρόβα βομβαρδισμού»

«Προοίμια πολέμου»: Η διαχρονική τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις ως «πρόβα βομβαρδισμού»
Ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς

Ο Κώστας Μαρδάς, δημοσιογράφος-συγγραφέας και επί χρόνια αναλυτής των εθνικών θεμάτων, έχει γράψει μεταξύ άλλων ένα βιβλίο με τον -κατ’ ευχήν όχι προφητικό- τίτλο «Προ-ίμια πολέμου».

Στο σύγγραμμα των 800 σελίδων, ο δημοσιογράφος σταχυολογεί αλλά και ερμηνεύει τα γεγονότα της τελευταίας 50ετίας, τα οποία κατά τον ίδιο εξυπηρετούν την πάγια πολιτική της Τουρκίας να αποκομίσει οφέλη έναντι των δικών μας συμφερόντων, είτε με πόλεμο, αλλά και χωρίς, αν είναι δυνατόν.

«Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο για να κερδίσει χωρίς πόλεμο», είναι το συμπέρασμα από την ανάλυση των υπόλοιπων κρίσεων που πέρασαν οι δύο χώρες στη σύγχρονη εποχή, όπως εξηγεί ο Κώστας Μαρδάς στη συνέντευξη του στο Newsbomb.gr.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα αν και συνήθως έχει σθεναρή εθνική στάση -και με ιστορικά λάθη όμως- υπό την απειλή του πολέμου από την Τουρκία, να έχει χάσει κάποια κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και κατά κάποιον τρόπο και κάποιο αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα μείνουν μόνο στις απειλές, εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί την επιθετική τους πολιτική: «Ο Ερντογάν επιδιώκει ίσως ένα επεισόδιο λίγων ημερών ή και λίγων ωρών. Ή ακόμα και έναν πόλεμο χαμηλής έντασης σε συγκεκριμένο χώρο (Έβρος, νησιά ανατολικού Αιγαίου, Κύπρος)», εξηγεί ο Κώστας Μαρδάς, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πια μπορεί να αντιπαραθέσει ισχυρή άμυνα».

Προοίμια πολέμου αποτελούν και οι πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου, που έχουν φτάσει τις 55.000 από το 1987. Φέτος, δε, έγιναν υπερδιπλάσιες σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Οι παραβιάσεις είναι πρόβες βομβαρδισμού και οι υπερπτήσεις των Bayraktar στα νησιά είναι φωτογράφιση αυριανών στόχων», υπογραμμίζει ο Κώστας Μαρδάς. Αν και «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για δυναμική ενέργεια, πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι γιατί μια κατάρριψη θα σημάνει γενική ρήξη», θεωρεί.

Στην περίπτωση αυτή, δε, καταλήγει ο δημοσιογράφος, θα μπορούμε να ευελπιστούμε άμεσα και στη συνδρομή της Γαλλίας, καθώς το προβλέπει ρητά η πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία, όπως και στην παρέμβαση των ΗΠΑ, «που οφείλουν να αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης σε περιοχές όπου διατηρούν βάσεις».

«Ωστόσο», ξεκαθαρίζει, «οι αμερικάνικες βάσεις είναι προστασία για τους τους εχθρούς του ΝΑΤΟ (Ρωσία, Κίνα). Δεν είναι προστασία των ελληνικών συνόρων και πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη μας αυτό»...

Δείτε τη συνέντευξη του Κώστα Μαρδά στο Newsbomb.gr:

Το χρονικό των πιο πρόσφατων «θερμών» επεισοδίων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας:

29/1/2017 περικύκλωση των Ιμίων από λέμβους με Τούρκους καταδρομείς από επίβλεψη σε πυραυλάκατο του τότε αρχηγού του στρατού Χουλουσί Ακάρ.

12/2/2018 Χτύπημα του σκάφους Γαύδος από τουρκική ακταιωρό

13/4/2018 Υποστολή ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους Ικαρίας

13/2/2018 Εκδίωξη γεωτρυπάνου της ΕΝΙ από το οικόπεδο 6 υπό την απειλή τουρκικών πλοίων

10/2018 Ανακοίνωση του χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας

2018: 80 παράνομες navtex, αύξηση παραβιάσεων στον αέρα κατά 50% και των ναυτικών παραβιάσεων κατά 500%

3/5/2019 Εισβολή του γεωτρύπανου Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ

8/7/2019 Παράνομη είσοδος του Γιαβούζ στον κόλπο της Καρπασίας στην Κύπρο

11/2019 Παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

03/2020 Εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και προώθησή τους στον Έβρο για πέρασμα στην Ελλάδα

03/2020 Υπερπτήση τουρκικού αεροσκάφους σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη

03/2020 Επακούμβηση τουρκικής ακταιωρού σε ελληνική κοντά στην Κω

09/2020 Η κρίση του Oruc Reis, έρευνες επί 82 μέρες συνοδεία 5 πολεμικών πλοίων

10/2021 Παρεμπόδιση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo για τον αγωγό East Med

06/2022 Άσκηση απόβασης τουρκικών δυνάμεων που παραπέμπει σε ελληνικό νησί και αίτημα στον ΟΗΕ περί της άρσης ελληνικής κυριαρχίας

29/09/2022 Δηλώσεις του Ερντογάν ότι «θα γίνει εισβολή ένα βράδυ».

Διαβάστε επίσης:

Καραβίδας στο Newsbomb: «Κράμα εθνικισμού και ριζοσπαστικού Ισλάμ - Αυτή είναι η Τουρκία σήμερα»

Δρίβας στο Newsbomb: Η Τουρκία θέλει να αποφύγει τη «θουκυδίδεια παγίδα» - Έρχονται κρίσιμες ημέρες

Έλληνας διεθνολόγος αποδομεί την τουρκική προπαγάνδα στο Al Jazeera - Τι δηλώνει στο Newsbomb.gr