ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Σωτήρης Λίβας: Tο στυγνό καθεστώς Ερντογάν κι η αιματηρή επόμενη μέρα

Σωτήρης Λίβας: Tο στυγνό καθεστώς Ερντογάν κι η αιματηρή επόμενη μέρα

Το σκληρό και άκρως επικίνδυνο για την Ελλάδα, όσο και για το μέλλον του λαού του, πρόσωπο του καθεστώτος -και όχι της κυβέρνησης- Ερντογάν, περιγράφει στο newsbomb.gr ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Λίβας.

Ο διεθνολόγος και γνώστης της τουρκικής πολιτικής αλλά και κουλτούρας, εξηγεί ότι αυτό που επικρατεί στη γείτονα είναι μια «δικτατορία», ουσιαστικά, υπό τον μανδύα της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Ακραία καταπίεση στους αντιφρονούντες, φυλακίσεις, διώξεις, βασανισμοί, παρακράτος αλλά και… χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι μερικές από τις τακτικές που χρησιμοποιεί το «καθεστώς», κατά τον διεθνολόγο, ώστε να διατηρήσει την κυριαρχία του αλλά και να εκπληρώσει το όραμά του περί αναβίωσης του «οθωμανικού παρελθόντος».

«500.000 άνθρωποι από το 2016 έχουν αντιμετωπίσει κάποιου είδους ποινική δίωξη, έχουν κλείσει 200 ΜΜΕ, 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχουν καταστραφεί κοινωνικά, 800 παιδιά κάτω των 12 ετών βρίσκονται στη φυλακή, γίνεται συστηματική χρήση βασανιστηρίων και τακτικών όπως να φυλακίζουν εγκύους – για να πιέσουν την οικογένειά τους. Η δράση του βαθέος ερντογανικού κράτους επεκτείνεται και στο εξωτερικό, όπου 105 άνθρωποι έχουν απαχθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες», περιγράφει ο Σωτήρης Λίβας.

Μάλιστα, «οι διώξεις γίνονται βάσει αλγορίθμου – το «feto meter»- δηλαδή με 70 κύρια κριτήρια και 260 υποκριτήρια, βάσει των οποίων μπορεί να φανεί ακόμα και το… ψήγμα σχέσης, υποτίθεται, με το κίνημα Γκιουλέν. Τα κριτήρια αυτά μπορεί να είναι αν είχε κάποιος τα χρήματά του σε τράπεζα που συνδεόταν με τον Γκιουλέν, αν ήταν συνδρομητής στην εφημερίδα Ζαμάν… Παρακολουθούν ακόμα και τις ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω εφαρμογών», σημειώνει.

Το πραξικόπημα ως «δώρο θεού» για τον Ερντογάν

Ο καθηγητής αναφέρεται και στην απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016, το οποίο ήταν «αποδεδειγμένα στημένο» προκειμένου να αποκτήσει το έρεισμα ο Ερντογάν να εκδιώξει κατά τον τρόπο αυτόν όλους όσοι τον αντιπολιτεύονται.

«Για αυτό το λέει «δώρο θεού» - χρησιμοποίησε μάλιστα αυτή τη φράση ενώ ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ερντογάν ξεφορτώνεται ανθρώπους που θα μπορούσαν να ήταν μια δυναμική αντιπολίτευση εναντίον του, ενώ άνθρωποι μορφωμένοι σε επιτελικές θέσεις καταρρακώνονται, διώκονται ή γίνονται πολιτικοί πρόσφυγες. Από το 2016 συντελείται η δολοφονία της ελίτ της χώρας, με τη δαιμονοποίηση και τη συνεχή παραμονή ενός «εσωτερικού εχθρού». Ο Ερντογάν τους συνδέει όλους αυτούς και με τους «εξωτερικούς εχθρούς» - τη Δύση δηλαδή, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, διότι χρειάζεται εχθρούς για να κυβερνάει με αυτόν τον τρόπο», θεωρεί.

Η «αιματηρή» επόμενη μέρα και η ακραία στροφή της τουρκικής κοινωνίας

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; «Δεν μπορώ να φανταστώ την οποιαδήποτε δημοκρατική εξέλιξη στην Τουρκία. Δεν θα αφήσει την εξουσία ο Ερντογάν και εδώ υπάρχουν διάφορα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί. Μόνο με αιματηρό τρόπο θα άφηνε την εξουσία».

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο καθηγητής δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, αν και όπως αναφέρει, οι μεγαλύτερες κρίσεις συνέβαιναν όταν τα πράγματα έδειχναν σχετικά ήρεμα και όχι σε περιόδους ακραίας πολεμικής ρητορικής, όπως τώρα.

Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει «ένα βαθύ κράτος με ισλαμικό μανδύα, με εθνικιστικό και αυτοκρατορικό λόγο -υπήρχε και παλαιότερα αυτό αλλά τώρα σε μεγαλύτερη ένταση», ενώ βρίσκει και απόλυτα πρόσφορο έδαφος στο μεγαλύτερο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας.

Αυτό διότι, κατά τον καθηγητή διεθνών σχέσεων, «οι Τούρκοι από την οικονομική ανάπτυξη και το «πρότυπο του Ισλαμικού κόσμου» της προηγούμενης δεκαετίας, πλέον έχουν πέσει σε περιδίνηση και πολυεπίπεδη κρίση. Αυτή η ραγδαία πτώση τους φανατίζει ακόμα περισσότερο. Είχαν πειστεί ότι είναι μια αυτοκρατορία και για αυτό φέρονται και κατά αυτόν τον τρόπο. Η πίκρα και το τραύμα από όλα αυτά, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον Ερντογάν αλλά και αιτία δαιμονοποίησης των «εχθρών».

«Οι φωνές των Τούρκων πολιτικών αντανακλούν δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό την τουρκική κοινωνία. Σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, τους έχουν περάσει ότι αποτελούν κληρονόμους μιας μεγάλης αυτοκρατορίας που έχει πληγωθεί και πρέπει να κερδίσει κάτι πίσω», καταλήγει.

Στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, o Σωτήρης Λίβας εξηγεί και που έγκειται η προπαγάνδα περί «Γκιουλενιστών» και ποιος τελικά είναι ο άνθρωπος Γκιουλέν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Δείτε τη συνέντευξη του Σωτήρη Λίβα στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης:

Τσάλτας στο Newsbomb.gr: Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τι ισχύει

Καντέρ στο Newsbomb: Ο Ερντογάν φανατίζει τον λαό κατά της Ελλάδας

«Προοίμια πολέμου»: Η διαχρονική τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις ως «πρόβα βομβαρδισμού»