ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές 2023: Όσα γράφει ο διεθνής Τύπος για τις ελληνικές εκλογές

Εκλογές 2023: Όσα γράφει ο διεθνής Τύπος για τις ελληνικές εκλογές

Στο επίκεντρο φαίνεται να είναι η Ελλάδα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων με αφορμή τις εκλογές 2023

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν απασχολήσει αρκετά οι ελληνικές εκλογές 2023, και τα περισσότερα εξ αυτών εκτιμούν πως το πιθανότερο η Ελλάδα να πάει σε δεύτερη κάπλη αφού θεωρείτε δύσκολο να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο κάποιος νικητής.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες για τις κομβικές εκλογές, αλλά δεν υπάρχουν πιθανότητες για καθαρό νικητή», γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Ταυτόχρονα στο ίδιο κλίμα και το βρετανικό πρακτορείο Reuters αναφέρει πως «οι Έλληνες πάνε στην κάλπη χωρίς προοπτική για ξεκάθαρο νικητή».

Και η γερμανική Deutsche Welle υποστηρίζει παρόμοια πράγματα, «Ξεκίνησαν οι βουλευτικές εκλογές και ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία».

Παράλληλα και στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο γράφει: «Ξεκίνησε η ψηφοφορία στην Ελλάδα για τις γενικές εκλογές – Σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν σε μια “σκληρή αναμέτρηση”, όπου είναι απίθανο να υπάρξουν ξεκάθαροι νικητές».

Επιπλέον, εντύπωση κάνει και το - επεξηγηματικό - άρθρο της τουρκική Sabah για τις εκλογές στην Ελλάδα. Στο άρθρο αναφέρεται εκτενώς στο ποιοι ακριβώς έχουν δικαίωμα ψήφου, πότε ακριβώς ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία, το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα κ.λπ.

sabah.jpg

Με τη σειρά του το αραβικό μέσο Al Jazeera παρατηρεί και παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις που αφορούν τις εκλογές στην Ελλάδα, με συχνές ενημερώσεις. Και αυτό το μέσο εκτιμά ότι θα προχωρήσει η Ελλάδα σε δεύτερο γύρο.

al-jazeera.jpg

Από την άλλη, η Washington Post, αναφερόμενη στις ελληνικές εκλογές 2023 επιλέγει να δώσει μία άλλη διάσταση, αυτή της οικονομίας. Ειδικότερα, σε άρθρο της κάνει λόγο για το ότι είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδό της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και την οικονομική κρίση.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή στις πρώτες εκλογές, αφότου η οικονομία της χώρας τους έπαψε να υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία και έλεγχο από διεθνείς δανειστές, που είχαν παράσχει κεφάλαια διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Το αυξανόμενο κόστος ζωής απασχολεί κυρίως πολλούς ψηφοφόρους που πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί σε σχολεία σε όλη τη χώρα» αναφέρει η εφημερίδα.

the-washington-post.jpg

Στο ίδιο ακριβώς κλίμα και το πρακτορείο Associated Press.

associated-press.jpg

Το γαλλικό ειδησεγραφικό πρακτορείο Le monde, αναφέρεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά την επανεκλογή του εναντίον του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναδεικνύει «τις πολλές πληγές» της ελληνικής κοινωνίας.

le-monde.jpg

Τέλος, το ειδησεογραφικο πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει την πιθανότητα συνασπισμού του πρώτου κόμματος με άλλες δυνάμεις.

Σχετικές ειδήσεις