ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Καταρρέει η τουρκική λίρα
Associated Press

Νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία 

Νέα βουτιά σημειώνει η τουρκική λίρα, σήμερα Τρίτη (30/5), διευρύνοντας τις απώλειες της Δευτέρας. Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 20,15 έναντι του δολαρίου το πρωί της Τρίτης και έφτανε να υποχωρεί στα 20,2 ανά δολάριο.

Η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών προβληματίζει τις αγορές, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, η επιμονή του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί πέρυσι ο πληθωρισμός στο 85%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 24 χρόνια, και μείωσε την ισοτιμία της λίρας στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά την τελευταία δεκαετία.

Από τη νομισματική κρίση του 2021, οι τουρκικές αρχές αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος. «Η νίκη του Ερντογάν οδήγησε σε περαιτέρω πίεση στην τουρκική λίρα», δήλωναν αναλυτές της Rabobank.

Ο Ερντογάν επικράτησε στην εκλογική μάχη παρά τα χρόνια οικονομικής αναταραχής που οι επικριτές του αποδίδουν στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του, τις οποίες η αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί να ανατρέψει.