ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Στο Πεκίνο τέλη Ιουνίου ο πρωθυπουργός Χίπκινς - «Σημαντικός εμπορικός εταίρος η Κίνα»

Νέα Ζηλανδία: Στο Πεκίνο τέλη Ιουνίου ο πρωθυπουργός Χίπκινς - «Σημαντικός εμπορικός εταίρος η Κίνα»

«Αν έχουμε ανησυχίες στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα τις εκφράσουμε. Αν έχουμε ανησυχίες στο ζήτημα του εμπορίου ή στο ζήτημα ενός πολιτικού θέματος, θα το αναφέρουμε» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς

Τέλη Ιουνίου θα μεταβεί ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς, στην Κίνα αποσκοπώντας στην σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων του αρχιπελάγους με το Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, 12 Ιουνίου 2023, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός: «Μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι θα ηγηθώ σημαντικής εμπορικής αντιπροσωπείας στην Κίνα στα τέλη του μήνα».

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Χίπκινς στην Κίνα από τότε που άρχισε η πανδημία της COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χίπκινς αναμένεται να μεταβεί κυρίως στο Πεκίνο, την Τιαντζίν και την Σανγκάη. Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε, ωστόσο, περισσότερα σε σχέση με την ημερομηνία άφιξής του στην Κίνα, ούτε ανέφερε αν θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Οι εμπορικές μας σχέσεις, που ενισχύθηκαν από την συμφωνία μας ελεύθερου εμπορίου, η οποία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, έχουν αποδειχθεί απίστευτα ισχυρές τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε ο Χίπκινς.

Η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας, το ένα τέταρτο των εξαγωγών της οποίας πωλούνται στην κινεζική αγορά. Ο Χίπκινς δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να παραμείνουν «σταθερές».

Στο παρελθόν, η Νέα Ζηλανδία έχει φανεί λιγότερο επικριτική απέναντι στην Κίνα από τους συμμάχους της, την Ουάσινγκτον ή την Καμπέρα, ωστόσο ο Χίπκινς διαβεβαίωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να εγείρει ανησυχητικά ζητήματα στο Πεκίνο.

«Αν έχουμε ανησυχίες στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα τις εκφράσουμε. Αν έχουμε ανησυχίες στο ζήτημα του εμπορίου ή στο ζήτημα ενός πολιτικού θέματος, θα το αναφέρουμε», σημείωσε.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες εντός των προσεχών εβδομάδων και ότι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του NATO στη Λιθουανία.

Σχετικές ειδήσεις