ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δοκιμή drone-καμικάζι στην περιοχή του Κόλπου από την Τεχεράνη

Ιράν: Δοκιμή drone-καμικάζι στην περιοχή του Κόλπου από την Τεχεράνη
AP

Ιράν: Το drone-καμικάζι εκτοξεύτηκε την Τετάρτη από την περιοχή Γιασκ του Ιράν και έπληξε μια φορτηγίδα εξάσκησης σε απόσταση 8-9 μιλίων, εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων, είπε πηγή, επικαλούμενη στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Στη δοκιμή ενός μη επανδρωμένου, τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους - καμικάζι στον Κόλπο προχώρησε το Ιράν, ενώ εκτόξευσε έναν άλλο πύραυλο ή drone, χωρίς ωστόσο να προειδοποιήσει τα πλοία τα οποία έπλεαν στην περιοχή, σύμφωνα με όσα υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το drone-καμικάζι εκτοξεύτηκε την Τετάρτη από την περιοχή Γιασκ του Ιράν και έπληξε μια φορτηγίδα εξάσκησης σε απόσταση 8-9 μιλίων, εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων, είπε η πηγή αυτή, επικαλούμενη στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ουσιαστικά εξασκούνται να χτυπούν εμπορικά σκάφη. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα το έκαναν αυτό στον Κόλπο του Ομάν», είπε.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι από το 2019 εμπλέκεται σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, σε μια περιοχή απ’ όπου περνούν κάποιες από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές και ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο.

Κατά διαστήματα, το Ιράν δοκιμάζει εκρηκτικά ή δρόνους-καμικάζι και προβάλλει τα πλάνα από τις δοκιμές αυτές.

«Το πλησιέστερο εμπορικό πλοίο απείχε περίπου 30 μίλια από τη φορτηγίδα, αλλά και πάλι ήταν επικίνδυνη» η δοκιμή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.