ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Σβήνουν οι ελπίδες - Αντιμέτωποι με υποθερμία οι επιβάτες, καθώς τελειώνει ο αέρας

Θρίλερ με το τουριστικό υποβρύχιο
Θρίλερ με το τουριστικό υποβρύχιο

Οι διασώστες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να σώσουν το πλήρωμα του εξαφανισμένου υποβρυχίου Titan πριν εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου, φοβούνται οι ειδικοί. Γιατί δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ τοσύστημα Σύστημα Διάσωσης Υποβρυχίου του ΝΑΤΟ (NSRS)

Οι διασώστες έχουν μόλις 1% πιθανότητα να σώσουν το πλήρωμα του εξαφανισμένου υποβρυχίου του Τιτανικού πριν εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου την Πέμπτη (22/6), φοβούνται οι ειδικοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sun.

Οι ομάδες έρευνας είναι κατανοητό ότι αναζητούν το παραμικρό δείγμα, καθώς τα πανικόβλητα μέλη του πληρώματος θα μπορούσαν να χτυπούν το κύτος του σκάφους πάνω από 12.000 πόδια κάτω από το νερό. Η επαφή του τουριστικού υποβρυχίου Titan χάθηκε την Κυριακή (18/6) καθώς κατευθυνόταν προς τα συντρίμμια του Τιτανικού - με αρκετό οξυγόνο για να διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ έχει επιβεβαιωθεί ως ένα από τα μέλη του πληρώματος που αγνοείται, όπως επίσης ο Γάλλος ειδικός στις καταδύσεις Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Expedition, Στόκτον Ρας, αλλά και ο Πακιστανός μεγιστάνας Σαχζάντα Νταούντ και ο 19χρονος γιος του Σουλεμάν.

Τα πέντε μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν τώρα τον κίνδυνο υποθερμίας καθώς ο αέρας του πλοίου αρχίζει να εξαντλείται, προειδοποίησε ένας ειδικός. Ο Ντέιβιντ Γκάλο, ωκεανογράφος και ανώτερος σύμβουλος της RMS Titanic, είπε ότι οι επιβαίνοντες αντιμετωπίζουν τώρα τη μείωση των αποθεμάτων οξυγόνου και δίνουν μάχη με το κρύο.

Μία απο τις τελευταίες φωτογραφίες του υποβρυχίου

Οι ειδικοι σημαίνουν συναγερμό καθώς αποκαλύφθηκαν οι τελευταίες φωτογραφίες του μικροσκοπικού υποβρύχιου σκάφους που φεύγει από το λιμάνι στο St. John's στον Καναδά με τα πέντε μέλη του πληρώματος επί του σκάφους. Το υποβρύχιο εθεάθη να ρυμουλκείται από το μητρικό σκάφος MV Polar Prince έξω στη θάλασσα στο σημείο των συντριμμιών του Τιτανικού.

Τουποβρύχιο στέλνει μηνύματα για να επικοινωνήσει με την ομάδα του στο σκάφος Polar Prince, το οποίο παραμένει πάνω από το νερό. Θεωρείται ότι έχασε την επαφή μόλις μία ώρα και 45 λεπτά μετά την αποστολή. Το τελικό από αυτά τα μηνύματα στάλθηκε γύρω στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα, ακριβώς πάνω από τον Τιτανικό - ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 12.500 ποδιών περίπου 600 χιλιόμετρα από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά.

Ένα σήμα κινδύνου έχει σταλεί από το υποβρύχιο Titan, σύμφωνα με τον ωκεανολόγο, Δρ Simon Boxall, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον «Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ραδιόφωνα υποβρύχια. Βασίζεσαι απόλυτα στα "ping". Αυτό που έχουν είναι πραγματικά περιορισμένη επικοινωνία», είπε. Δεν ξέρει ωστόσο πότε στάλθηκε το μήνυμα.

Ο απόστρατος υποναύαρχος Chris Parry είπε στο Sky News ότι η εξαφάνιση του σκάφους είναι "πολύ ανησυχητική" - και προειδοποίησε για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα συνεργεία διάσωσης καθώς σαρώνουν την απομακρυσμένη περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού.

Είπε ότι η «αισιόδοξη επιλογή» είναι ότι το υποβρύχιο έχασε την επαφή, αλλά συνέχισε να λειτουργεί, αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να είχε συμβεί ένα ατύχημα με τον Τιτάνα να «έχει μπλέξει στα συντρίμμια του Τιτανικού». «Θα μπορούσε πράγματι να είχε μια καταστροφική αποτυχία. Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα» τόνισε.

Η επιχείρηση διάσωσης πρόσθεσε είναι «πολύ δύσκολη», με τα πληρώματα να αντιμετωπίζουν έναν «κυματιστό βυθό» και το ίδιο το ναυάγιο του Τιτανικού να βρίσκεται σε μια τάφρο. «Υπάρχουν πολλά συντρίμμια τριγύρω. Επομένως, η προσπάθεια διαφοροποίησης με το σόναρ ειδικά και η προσπάθεια να στοχεύσουν την περιοχή που θέλουν να ψάξουν με ένα άλλο υποβρύχιο θα είναι πράγματι πολύ δύσκολη».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «συνεχίζει να παρακολουθεί» την κατάσταση με το εξαφανισμένο υποβρύχιο Titan και θα βοηθήσει στην απάντηση «όπως χρειάζεται». Σε δήλωση σήμερα το πρωί, ένας εκπρόσωπος είπε: «Ως χώρα υποδοχής της πολυεθνικής ικανότητας διάσωσης υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το συμβάν στον Βόρειο Ατλαντικό και θα καθοδηγήσουμε και θα βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότηται».

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι δεν του έχει ζητηθεί ακόμη να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το υποβρύχιο σύστημα διάσωσης του ΝΑΤΟ (NSRS) μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσει στο σκάφος ακόμα κι αν βρίσκεται στον ωκεανό, καθώς «τα βάθη του νερού που εμπλέκονται υπερβαίνουν κατά πολύ» αυτά στα οποία μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα υποβρύχιο NSRS, που χρησιμοποιείται για τη διάσωση του πληρώματος μπορεί να λειτουργήσει στα 610 μέτρα, ενώ ένα τηλεχειριζόμενο όχημα μπορεί να φτάσει σε βάθη 1 χιλιομέτρου. Το ναυάγιο του Τιτανικού είναι πολύ πιο βαθιά στα 3.800 μέτρα.

Σχετικές ειδήσεις