ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Κόκκινος συναγερμός» στο Πεκίνο λόγω του καύσωνα

Κίνα: «Κόκκινος συναγερμός» στο Πεκίνο λόγω του καύσωνα
AP.

Η θερμοκρασία στο Πεκίνο και τις άλλες πόλεις της Κίνας πλησιάζει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Κόκκινος συναγερμός λόγω της ακραίας ζέστης ισχύει σήμερα (23/06) σε μεγάλο μέρος της βόρειας Κίνας, καθώς η θερμοκρασία πλησιάζει τους 40℃, κυρίως στο Πεκίνο όπου κατερρίφθη χθες (22/06) το ρεκόρ για τη θερμότερη ημέρα του Ιουνίου.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην Κίνα, κυρίως στο νότιο και το δυτικό τμήμα της χώρας. Οι κάτοικοι του Πεκίνου, επίσης, έχουν συνηθίσει στη ζέστη, αυτήν την περίοδο του έτους. Όμως, τους τελευταίους μήνες, η χώρα είναι αντιμέτωπη με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και ασυνήθιστες θερμοκρασίες, φαινόμενα που εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σήμερα το πρωί, εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός –το υψηλότερο επίπεδο– για 185 περιφέρειες της βόρειας και της ανατολικής Κίνας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της μητρόπολης Τιανζίν καθώς και των επαρχιών Χεμπέι και Σαντόνγκ.

Η Κίνα έχει ένα σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων βαθμίδων, με το «κόκκινο» επίπεδο να είναι το υψηλότερο και να ακολουθούν το πορτοκαλί, το κίτρινο και το μπλε. Αποτελεί την πρώτη φορά από το 2014 που ανακοινώνεται κόκκινος συναγερμός για το Πεκίνο, όπου η θερμοκρασία ενδέχεται να φθάσει ξανά σήμερα τους 40℃, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Πριν από μερικές ώρες, στην κινεζική πρωτεύουσα κατεγράφη θερμοκρασία 41.1℃, η θερμότερη ημέρα του Ιουνίου από το 1961, οπότε και διατηρούνται αρχεία. Στους δρόμους του Πεκίνου, οι κάτοικοι φορούσαν σήμερα μάσκα και καπέλα για να προστατευθούν από τον ήλιο.

Επίσης, στην παράκτια επαρχία Σαντόνγκ, που βρέχεται από την Κίτρινη Θάλασσα, η θερμοκρασία έφτασε τοπικά τους 40℃. Δεκαεπτά μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κίνα κατέγραψαν θερμοκρασίες – ρεκόρ, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης. Το ισχυρό «κύμα» καύσωνα αναμένεται να επιμείνει στη βόρεια και την ανατολική Κίνα για τουλάχιστον οκτώ ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Σχετικές ειδήσεις