ΚΟΣΜΟΣ

«Καίγεται» το Πεκίνο: Σήμερα η πιο καυτή μέρα του Ιουνίου - Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

pekino
Αρχείου AP

Το Πεκίνο έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμό, τη δεύτερη πιο σοβαρή προειδοποίηση για τον καιρό

Η θερμοκρασία στο Πεκίνο ξεπέρασε τους 41 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη και κατέρριψε το ρεκόρ για την πιο καυτή ημέρα του Ιουνίου, καθώς οι καύσωνες που είχαν κατακλύσει τη βόρεια Κίνα μια εβδομάδα νωρίτερα επέστρεψαν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ένας μετεωρολογικός σταθμός στα νότια προάστια, που θεωρείται ο κύριος μετρητής του Πεκίνου, κατέγραψε θερμοκρασία 41,1 C στις 3:19 μ.μ. (0719 GMT), σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Beijing Daily. Το προηγούμενο υψηλό Ιουνίου καταγράφηκε στις 10 Ιουνίου 1961, όταν ο υδράργυρος έφτασε τους 40,6 βαθμούς Κελσίου.

Στην Τανγκεκού, στα βορειοανατολικά του Πεκίνου, η θερμοκρασία έφθασε ακόμη πιο ψηλά στους 41,8 βαθμούς Κελσίου, βοηθώντας τη μικρή πόλη να κερδίσει τον τίτλο του πιο καυτού σημείου στην Κίνα την Πέμπτη.

Το Πεκίνο έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμό, τη δεύτερη πιο σοβαρή προειδοποίηση για τον καιρό, λέγοντας ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου από την Πέμπτη έως το Σάββατο.

Ο 41,1C που καταγράφηκε την Πέμπτη ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ιστορία της πόλης. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε από την πόλη των σχεδόν 22 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν 41,9 C στις 24 Ιουλίου 1999.

Το Πεκίνο, η Τιαντζίν, η Χεμπέι και η Σαντόνγκ στη βόρεια και ανατολική Κίνα χτυπήθηκαν από καύσωνες την περασμένη εβδομάδα, με το εθνικό μετεωρολογικό γραφείο να εκδίδει προειδοποίηση για θερμοπληξία, σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Οι καύσωνες ώθησαν επίσης τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για την προστασία των καλλιεργειών και την ασφάλεια των τουριστών. Οι υπαίθριες εργασίες σταμάτησαν επίσης το πιο ζεστό μέρος της ημέρας.