ΚΟΣΜΟΣ

Το μετάνιωσαν οι Βρετανοί, αλλά ελπίζουν

Το μετάνιωσαν οι Βρετανοί, αλλά ελπίζουν

Έρευνα επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit δείχνει ότι πολλοί πιστεύουν ότι οι πολιτικοί τους έχουν απογοητεύσει. 

Μόνο το 18% αυτών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης το 2016 πιστεύει ότι το Brexit ήταν επιτυχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του thinktank UK in a Changing Europe.

Ωστόσο, το 61% πιστεύει ότι τελικά θα εξελιχθεί καλά.

Επτά χρόνια μετά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, σε δημοσκόπηση της Public First ρώτησαν περισσότερους από 4.000 που είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης πώς αισθάνονται τώρα για το Brexit. Λιγότερο από το ένα πέμπτο εξ αυτών - 18% - δήλωσε ότι πήγε καλά ή πολύ καλά, ενώ το 30% δήλωσε ότι δεν πήγε ούτε καλά ούτε άσχημα και το 26% δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι.

Με τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά και το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν όλο και περισσότερο για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του Brexit στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Ωστόσο, λιγότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης (29%) πιστεύει ότι το Brexit είχε αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο.

Μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι το Brexit δεν πήγε καλά, πολλοί κατηγορούν τους πολιτικούς ότι το χειρίστηκαν άσχημα – ένα αφήγημα που υποστήριξε ο πρώην ηγέτης του κόμματος Ukip Nigel Farage, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι «το Brexit απέτυχε». Σε αυτή την ομάδα, το 70% δήλωσε ότι το Brexit θα μπορούσε να είχε πάει καλά και σχεδόν οι μισοί (48%) πιστεύουν ότι οι πολιτικοί θα μπορούσαν να το είχαν κάνει να λειτουργήσει, αλλά δεν προσπάθησαν καν.

Η εφαρμογή της απόφασης για την αποχώρηση από την ΕΕ έχει επανειλημμένα διχάσει το Συντηρητικό κόμμα τα τελευταία επτά χρόνια. Οι διαμάχες για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ οδήγησαν στην εκθρόνιση της Theresa May και βοήθησαν τον Boris Johnson να εξασφαλίσει πλειοψηφία 80 εδρών το 2019.

Ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «UK in a Changing Europe» Anand Menon, δήλωσε ότι η απογοήτευση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του Brexit είναι πιθανό να επιτείνει τη δυσπιστία προς τους πολιτικούς.

«Ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το Brexit πηγαίνει καλά, ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του πιστεύει επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μια οριστική εκτίμηση. Πολλοί από τους ψηφοφόρους της αποχώρησης πιστεύουν ότι το Brexit δεν ήταν επιτυχημένο επειδή οι πολιτικοί τους απογοήτευσαν. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό θα οδηγήσει σε διάβρωση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς», δήλωσε.

Παρά τη δυσαρέσκεια πολλών που είχαν ταχθεί υπέρ του «leave» για τον τρόπο διαχείρισης του Brexit, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν μεγάλη αλλαγή στάσης - γεγονός που ίσως συμβάλλει στην εξήγηση της απροθυμίας των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να επικεντρωθούν στο Brexit στην προεκλογική εκστρατεία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων - το 72% - δήλωσε ότι θα ψήφιζε ξανά με τον τρόπο που ψήφισε το 2016, ακόμη και αν γνώριζε ό,τι γνωρίζει επτά χρόνια αργότερα- ενώ το 72% δήλωσε επίσης ότι θέλει να σταματήσει να συζητά για το Brexit.

Πηγή: The Guardian