ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία

Ταϊλάνδη: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία

«Η άνθιση είναι ένα φαινόμενο που μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό και προκαλεί ασφυξία στα ψάρια» εξηγεί ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο Kasetsart, Thon Thamrongnawasawat  για το ξέβρασμα ψαριών σε παραλία στην Ταϊλάνδη

Σε παραλία μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων στη νότια επαρχία Chumphon της Ταϊλάνδης ξεβράστηκαν χιλιάδες ψάρια. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα τούτο πιθανώς να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκάλεσε την άνθιση πλαγκτόν.

Ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Αλιείας στο Πανεπιστήμιο Kasetsart, Thon Thamrongnawasawat, εξήγησε ότι η άνθιση είναι ένα φαινόμενο που μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό και προκαλεί ασφυξία στα ψάρια.

«Διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως η λεύκανση των κοραλλιών ή η άνθιση του πλαγκτόν, συμβαίνουν φυσικά εδώ και χιλιάδες έως δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει και αυξάνει τη συχνότητα αυτών των φαινομένων», δήλωσε στο CNN.

Οι ανθίσεις πλαγκτόν συμβαίνουν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μία ή δύο φορές το χρόνο και διαρκούν συνήθως δύο έως τρεις ημέρες.

Να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι έχουν συλλέξει θαλασσινό νερό για περαιτέρω αξιολόγηση και ανάλυση.

Πάντως, οι επιστήμονες ανησυχούν για τα θαλάσσια κύματα καύσωνα. Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί για τους μήνες αυτούς, σύμφωνα με το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

Σχετικές ειδήσεις