ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για τις διαπραγματεύσεις με τον Πριγκόζιν

Ρωσία: Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για τις διαπραγματεύσεις με τον Πριγκόζιν

Ρωσία: Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ευχαρίστησε μέσω τηλεφώνου Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ευχαρίστησε για τη διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συμφώνησε να αποσύρει τους μισθοφόρους της ομάδας έπειτα από τη συνομιλία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας.

«Σήμερα στις 9 το βράδυ, οι πρόεδροι μίλησαν ξανά στο τηλέφωνο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για τις λεπτομέρειες και για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών του με τις Αρχές της Wagner PMC», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επιδοκίμασε και ευχαρίστησε τον Λευκορώσο συνάδελφό του για το έργο του».

Το Κρεμλίνο δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Πριγκόζιν: «Υποχωρεί η Wagner - Θέλουμε να αποφύγουμε την αιματοχυσία»

Ο Γεβγέν Πριγκόζιν επιβεβαιώνει ότι οι μαχητές της ομάδας Wagner επιστρέφουν στις βάσεις τους για να «αποφύγουν την αιματοχυσία».

Προηγήθηκε η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι ο επικεφαλής της Wagner αποδέχθηκε την πρότασή του να υποχωρήσει.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Πριγκόζιν σε μήνυμα του επιβεβαίωσε τις παραπάνω ανακοινώσεις ώστε να μην προκληθεί η «αιματοχυσία» και συγκεκριμένα «έδωσε εντολή να γυρίσουν πίσω λόγω του κινδύνου να χυθεί αίμα».

«Φύγαμε στις 23 Ιουνίου για την πορεία της δικαιοσύνης», προσθέτει ο Πριγκόζιν στο ηχητικό μήνυμά του.

«Μέσα σε μια μέρα ταξιδέψαμε, φτάνοντας λίγο πριν τα 200 χλμ. από τη Μόσχα. Σε αυτό το διάστημα δεν έχει χυθεί ούτε μια σταγόνα από το αίμα των αγωνιστών μας», συμπληρώνει.

«Τώρα έχει έρθει η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα, επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα σε μία από τις πλευρές, γυρίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και στα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο», καταλήγει.

«Εκτόνωση» της κρίσης μέσω Λουκασένκο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Wagner. Συγκεκριμένα, μεταδόθηκε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει το κίνημα της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, της οποίας ηγείται.

Ο Λουκασένκο πρότεινε, επιπλέον, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ήταν ο πρώτος στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος. Έτσι, φέρεται ο Λουκασένκο να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να έχει καταφέρει να πείσει και τον Πριγκόζιν για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση που έφερε τη Ρωσία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.