ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πριγκόζιν σταματά την επέλαση της Wagner μετά από παρέμβαση Λουκασένκο

Ρωσία: Ο Πριγκόζιν σταματά την επέλαση της Wagner μετά από παρέμβαση Λουκασένκο
AP Photo

Ρωσία: Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας, ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων της Wagner και να βάλει τέλος στην ανταρσία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Wagner. Συγκεκριμένα, μεταδόθηκε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει το κίνημα της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, της οποίας ηγείται.

Ο Λουκασένκο πρότεινε, επιπλέον, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ήταν ο πρώτος στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος. Έτσι, φέρεται ο Λουκασένκο να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να έχει καταφέρει να πείσει και τον Πριγκόζιν για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση που έφερε τη Ρωσία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.

Ο Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Λουκασένκο να σταματήσει το κίνημα Βάγκνερ στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου. Επιπλέον, στην ίδια ενημέρωση η προεδρία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν έχει αποδεχθεί πλήρως να σταματήσει τις μετακινήσεις των στρατευμάτων του σε όλη τη Ρωσία ενώ την ίδια ώρα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στους μαχητές της Wagner.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γεβγέν Πριγκόζιν μέσα από το κανάλι του στο Telegram, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Wagner φεύγουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνταν τις τελευταίες ώρες. Επί της ουσίας, ο αρχηγός των μισθοφόρων επιβεβαίωσε τη δήλωση Λουκασένκο ότι επήλθε συμφωνία για αποκλιμάκωση.

«Θέλουμε να αποφύγουμε την αιματοχυσία», ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα του Πριγκόζιν, με το οποίο επιβεβαίωσε ότι η Wagner σταματά την ανταρσία κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πλήρης δήλωση της υπηρεσίας Τύπου του Λουκασένκο σχετικά με την κατάσταση μετά την ανταρσία της ομάδας Wagner:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Πριγκόζιν: «Υποχωρεί η Wagner - Θέλουμε να αποφύγουμε την αιματοχυσία»

Ο Γεβγέν Πριγκόζιν επιβεβαιώνει ότι οι μαχητές της ομάδας Wagner επιστρέφουν στις βάσεις για να «αποφύγουν την αιματοχυσία».

Προηγήθηκε η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι ο επικεφαλής της Wagner αποδέχθηκε την πρότασή του να υποχωρήσει.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Πριγκόζιν σε μήνυμα του επιβεβαίωσε τις παραπάνω ανακοινώσεις ώστε να μην προκληθεί η «αιματοχυσία» και συγκεκριμένα «έδωσε εντολή να γυρίσουν πίσω λόγω του κινδύνου να χυθεί αίμα».

«Φύγαμε στις 23 Ιουνίου για την πορεία της δικαιοσύνης», προσθέτει ο Πριγκόζιν στο ηχητικό μήνυμά του.

«Μέσα σε μια μέρα ταξιδέψαμε, φτάνοντας λίγο πριν τα 200 χλμ. από τη Μόσχα»

«Σε αυτό το διάστημα δεν έχει χυθεί ούτε μια σταγόνα από το αίμα των αγωνιστών μας»

«Τώρα έχει έρθει η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα, επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα σε μία από τις πλευρές, γυρίζουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση και στα στρατόπεδά μας, σύμφωνα με το σχέδιο».

Σχετικές ειδήσεις