ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: «Νέα διαδικασία» για Ουάσιγκτον και Άγκυρα βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: «Νέα διαδικασία» για Ουάσιγκτον και Άγκυρα βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος
AP Photo

Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και εκείνος έκανε λόγο για μία νέα διαδικασία που ξεκινά για τις δύο χώρες.

Μία από τις σημαντικές συναντήσεις του διημέρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ήταν αυτή του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας συνομίλησαν σε καλό κλίμα, με τον Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Ερντογάν για το γεγονός ότι δέχθηκε τη Σουηδία στη Συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Μεταξύ άλλων ανέφερε στον Μπάιντεν πως πλέον ανοίγει μία νέα διαδικασία για τις ΗΠΑ και την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να του ευχηθεί για τις επερχόμενες εκλογές.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις διπλωματικές σας ενέργειες και το θάρρος σας να δεχθείτε έναν σύμμαχο και θέλω να σας ευχαριστήσω και για την ηγεσία σας. Κύριε Πρόεδρε αυτή η διάσκεψη εκφράζει την δέσμευσή μας στο αμυντικό δόγμα της Συμμαχίας αλλά και το πόσο στενοί σύμμαχοι είμαστε στο ΝΑΤΟ και ελπίζω να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

«Η σημερινή μας συνάντηση στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής είναι το πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν απλά ζέσταμα. Αλλά πλέον ξεκινάμε μία νέα διαδικασία. Μία διαδικασία πενταετή. Και τώρα ετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή τύχη», είπε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.