ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Θεμέλιο ασφαλείας για την Ουκρανία η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ζελένσκι: Θεμέλιο ασφαλείας για την Ουκρανία η σύνοδος του ΝΑΤΟ
AP

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας, αποκτήσαμε θεμέλιο ασφαλείας για την Ουκρανία στην πορεία της προς το NATO», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.

Θεμέλιο ασφαλείας, το οποίο ποτέ πριν δεν διέθετε η Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ότι προσέφερε στη χώρα η σύνοδος του ΝΑΤΟ, καθώς την έβαλε στον δρόμο προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας, αποκτήσαμε θεμέλιο ασφαλείας για την Ουκρανία στην πορεία της προς το NATO», είπε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.

Πρόκειται για «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που επιβεβαιώθηκαν από τις επτά κορυφαίες δημοκρατίες του κόσμου. Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοια βάση ασφαλείας, και μάλιστα στο επίπεδο της G7».

Επανερχόμενος σε δηλώσεις που έκανε κατά τη σύνοδο στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, επέμεινε πως «εξαλείψαμε κάθε αμφιβολία ή αμφισημία για το εάν η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος του NATO. Θα γίνει».