ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρή 19χρονη πυροσβέστης στον Καναδά: Εκατοντάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται

Νεκρή 19χρονη πυροσβέστης στον Καναδά: Εκατοντάδες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται
Photo: AP

Η κατάσταση στον Καναδά επιδεινώνεται και από την έλλειψη βροχοπτώσεων

Τραγικό θάνατο βρήκε μία νεαρή πυροσβέστης κατά την ώρα κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη Βρετανική Κολομβία.

Η γυναίκα σκοτώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ενώ συμμετείχε στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς έξω από την πόλη Ρέβελστοουκ, που απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, ανακοίνωσε το Γενικό Συνδικάτο Εργαζομένων της Βρετανικής Κολομβίας.

Η 19χρονη βρισκόταν σε μια απομονωμένη περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί μια μικρή φωτιά όταν έχασε την επαφή με την ομάδα της και εγκλωβίστηκε καθώς την καταπλάκωσε ένα δέντρο. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε στα τραύματά της.

«Τα νέα από τη Βρετανική Κολομβία, ότι μια πυροσβέστης που μαχόταν θαρραλέα τις πυρκαγιές, έχασε τη ζωή της, είναι σπαρακτικά. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, συλλυπούμαι την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους της», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο Καναδάς βιώνει ίσως τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία του και οι εκπομπές μικροσωματιδίων έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο Κεμπέκ ο Στρατός ανέλαβε να εκκενώσει πολλές κοινότητας στον βορρά της επαρχίας, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Μπιλ Μπλερ, που είναι αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Στη Βρετανική Κολομβία, περίπου 2.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη με περισσότερες από 350 πυρκαγιές. Οι αρχές αιτήθηκαν άλλους 1.000 πυροσβέστες στην περιοχή για να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Από τις αρχές του έτους μόνο στην επαρχία αυτή έχουν γίνει στάχτη 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, έκταση πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας, που είναι στα 760.000 στρέμματα καμένης έκτασης ετησίως.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν στη Βρετανική Κολομβία. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την έλλειψη βροχοπτώσεων, με τις αρχές να σημειώνουν ότι η ξηρασία έχει φτάσει σε «πρωτοφανή» επίπεδα φέτος.