ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: «Οι συλλήψεις επικριτών της κυβέρνησης είναι απαραίτητες λόγω του πολέμου»

putin
Photo: AP

Oφείλουμε να έχουμε συγκεκριμένη στάση απέναντι σε ανθρώπους που προκαλούν ζημιά στο εσωτερικό της χώρας, είπε ο Πούτιν

Tην αυξανόμενη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις επικριτών του Κρεμλίνου, υπερασπίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζοντας πως ήταν απαραίτητες στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε στο 2023 και η Ρωσική Ομοσπονδία εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση με γειτονική χώρα. Θεωρώ ότι οφείλουμε να έχουμε συγκεκριμένη στάση απέναντι σε ανθρώπους που προκαλούν ζημιά στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο Πούτιν σε ρώσους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι για να επιτύχουμε, ακόμη και στο πεδίο των μαχών, πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες», συμπλήρωσε.

Αυτή ήταν η απάντηση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που του ζήτησε να σχολιάσει τις πρόσφατες συλλήψεις του πολιτικού επιστήμονα Μπόρις Καγκαρλίτσκι και της σκηνοθέτιδας Γεβγκένια Μπέρκοβιτς. «Αυτοί οι άνθρωποι συνελήφθησαν για όσα είπαν ή έγραψαν. Είναι φυσιολογικό;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν το 1937.

Ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Μπόρις Καγκαρλίτσκι συνελήφθη προ ημερών, κατηγορούμενος για «δημόσιες προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες» και προφυλακίστηκε στο Σικτιφκάρ (βορειοδυτικά). Είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γεβγκένια Μπέρκοβιτς συνελήφθη στις αρχές Μαΐου ως «απολογήτρια της τρομοκρατίας» για θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε το 2020, η οποία εξιστορούσε την περιπέτεια Ρωσίδων που στρατολογήθηκαν μέσω διαδικτύου για να παντρευτούν ισλαμιστές στη Συρία.

Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι άκουσε τα ονόματά τους «για πρώτη φορά» και «δεν κατάλαβε επί της ουσίας τι έκαναν και πώς αντιμετωπίστηκαν», λέγοντας ότι εξέφρασε γενικώς την άποψή του για ένα «πρόβλημα».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εισαγωγή νομοθεσίας που απαγορεύει κάθε κριτική φωνή, πλήθος ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους ή να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και πολλοί αντιφρονούντες αυτοεξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν.