ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Οι Βρετανοί «ζηλεύεουν» το οδικό δίκτυο της Ευρώπης

roads
Αρχείου AP

Σε δημοσκόπηση σε 2.000 Βρετανούς, η πλειοψηφία απάντησε ότι αυτό που ζηλεύει στην Ευρώπη είναι το οδικό δίκτυο

Οι Βρετανοί ζηλέυουν τους Ευρωπαίους, αλλά όχι για τον καιρό, το φαγητό ή τα αξιοθέατα, αλλά για τους ...δρόμους.

Σε δημοσκόπηση σε 2.000 Βρετανούς, η πλειοψηφία απάντησε ότι αυτό που ζηλεύει στην Ευρώπη, όπου βρέθηκαν για διακοπές ή επαγγελματικούς λόγους σε σχέση με τη Βρετανία, είναι το οδικό δίκτυο.

Μάλιστα πιστεύουν ότι η ποιότητα της οδήγησης στο εξωτερικό είναι καλύτερη από τη Βρετανία, το οδικό δίκτυο της οποίας «μαστίζεται» από λακκούβες.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των οδηγών με εμπειρία οδήγησης στο εξωτερικό πιστεύουν ότι η κατάσταση των δρόμων –όπως ο αριθμός και η σοβαρότητα των λακκούβων– είναι χειρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι σε άλλες χώρες, με μόλις το 8% να λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τα πάει καλύτερα.

Περισσότεροι από τρεις στους πέντε πιστεύουν επίσης ότι τα σκουπίδια στον δρόμο είναι μικρότερο πρόβλημα στο εξωτερικό από ό,τι στη Βρετανία, όπου μόλις το 7% πιστεύει ότι είναι πιο καθαρή από τους ευρωπαίους γείτονες.

Στην πραγματικότητα, από τις 14 διαφορετικές πτυχές των δρόμων και της οδήγησης που ζητήθηκε από τους οδηγούς να κάνουν σύγκριση μεταξύ της Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, η Βρετανία είναι καλύτερη μόνο σε μία – και αυτό είναι κάτι το αδιανόητο: την «ευκολία κατανόησης των οδικών σημάτων».

Όσον αφορά το θέμα της ταχύτητας οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο, περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι βλέπουν μικρή διαφορά στον αριθμό των ανθρώπων που οδηγούν υπερβολικά γρήγορα είτε βρίσκονται στην πατρίδα τους, είτε στο εξωτερικό, αλλά το ένα τρίτο εξακολουθεί να λέει ότι το πρόβλημα είναι λιγότερο διαδεδομένο σε άλλες χώρες.

Και ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του επιπέδου οδήγησης των Βρετανών οδηγών και των Ευρωπαίων, το 28% εξακολουθούν να αισθάνονται ότι οι ξένοι οδηγοί οδηγούν καλύτερα – σε σύγκριση με το ένα πέμπτο που πιστεύει ότι οι οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγούν καλύτερα.

Συνολικά, δύο στους πέντε οδηγούς αισθάνθηκαν ότι η εμπειρία οδήγησης στο εξωτερικό είναι καλύτερη, με μόνο το ένα τέταρτο (24%) να λέει ότι προτιμά να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι στη Βρετανία.