ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος νέος πυρηνικός αντιδραστήρας εδώ και 40 χρόνια

ΗΠΑ: Τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος νέος πυρηνικός αντιδραστήρας εδώ και 40 χρόνια
AP.

Από τους 104 πυρηνικούς αντιδραστήρες που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παράγεται περίπου το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται.

Χθες (30/07), η μονάδα 3 του εργοστασίου Vogtle άρχισε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της πολιτείας της Τζόρτζια, αποτελώντας τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα που κατασκευάζεται και τίθεται σε λειτουργία τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

Η μονάδα 3 του Vogtle, ισχύος 1.100 MW, θα ηλεκτροδοτεί περίπου 500.000 σπίτια καθώς και επιχειρήσεις στην Τζόρτζια, την Φλόριντα και την Αλαμπάμα. Ο αντιδραστήρας επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε λειτουργία το 2016, ωστόσο, καθυστέρησε επτά χρόνια. Η εταιρεία Georgia Power τόνισε ότι ορισμένα από τα συστήματα, τις δομές και τα εξαρτήματα της μονάδας βασίζονται σε νέα τεχνολογία, οπότε απαιτήθηκε χρόνος για περισσότερες δοκιμές.

Το αρχικό κόστος των μονάδων Vogtle 3 και 4 ύψους 14 δισ. δολαρίων «εκτινάχθηκε» στα 30 δισ. δολάρια. Η μονάδα 4 έχει προγραμματισθεί να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024.

Την τελευταία φορά που η αρμόδια Επιτροπή έδωσε άδεια για την κατασκευή νέου πυρηνικού αντιδραστήρα ήταν το 1978, ένα χρόνο πριν το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Three Mile Island της Πενσυλβανίας. Πολλά εγχειρήματα είχαν ακυρωθεί πριν από το 1979, εν μέρει επειδή χρειαζόταν ήδη από τότε μία δεκαετία για να σχεδιασθεί, να αδειοδοτηθεί και να κατασκευασθεί μία μονάδα.

Η οικονομική ύφεση, το υψηλό κόστος της πυρηνικής ενέργειας και οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου συνέβαλαν, εν συνεχεία, στην αποτροπή αιτημάτων για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Παράλληλα το ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, συνέβαλε στον σκεπτικισμό των αρχών για την αδειοδότηση νέων αντιδραστήρων.

Η τελευταία φορά που εκκίνησε να κατασκευάζεται αντιδραστήρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν το 2013, όμως, η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε την 31η Ιουλίου 2017, αφού πτώχευσε ο προμηθευτής του αντιδραστήρα Westinghouse.

Σχετικές ειδήσεις