ΚΟΣΜΟΣ

«Mπλε υπερπανσέληνος» Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα εμφανιστεί ύστερα από 14 χρόνια

«Mπλε υπερπανσέληνος» Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα εμφανιστεί ύστερα από 14 χρόνια

Υπερπανσέληνος: Το σπάνιο φαινόμενο το βράδυ της Τρίτης 1 Αυγούστου, που υπόσχεται μια άκρως… μαγική νύχτα!

Τον Αύγουστο θα σημειωθεί σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» και είναι γνωστό με το όνομα «μπλε υπερπανσέληνος». Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως.

Στις 21:31, σύμφωνα με την ελληνική ώρα, την Τρίτη 1 Αυγούστου, η λεγόμενη «υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου» θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της – παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση για τους παρατηρητές των άστρων. Θα ακολουθήσει και η δεύτερη υπερπανσέληνος του μήνα, στις 30 Αυγούστου.

Υπάρχουν τέσσερις «υπερπανσέληνοι» το 2023. Η πρώτη, στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι όροι «υπερπανσέληνος» και «μπλε υπερπανσέληνος» έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες επειδή δεν είναι αρκετά επιστημονικοί.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια «ελλειπτική» τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως «περίγειο».

Μια «υπερπανσέληνος» μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.

Ο Andrew McCarthy, ανεξάρτητος αστροφωτογράφος με έδρα την Αριζόνα, δήλωσε ότι το φεγγάρι θα είναι περίπου 30 τοις εκατό φωτεινότερο το βράδυ της Τρίτης.

Πηγή: Dailymail

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Δύο νεκροί από τη συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους

ΗΠΑ: Τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος νέος πυρηνικός αντιδραστήρας εδώ και 40 χρόνια

Πολ Ρούμπενς: Πέθανε ο ηθοποιός που έκανε διάσημο τον Pee-wee Herman