ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα: Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο φαίνεται να οδεύει σε νίκη στον δεύτερο γύρο

AREVALO
Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Μπερνάρντο Αρέβαλο
Photo: AP

Η Γουατεμάλα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Μπερνάρντο Αρέβαλο, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης της Γουατεμάλας, φέρεται να οδεύει σε νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 20ή Αυγούστου: συγκεντρώνει το 63% των προτιμήσεων όσων δήλωσαν ότι θα ρίξουν έγκυρα ψηφοδέλτια στις κάλπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CID Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

Ο Αρέβαλο, υποψήφιος που υπόσχεται να πολεμήσει τη διαφθορά στην πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, πέρασε προς γενική έκπληξη στον τελικό γύρο, αφού κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο, την 25η Ιουνίου, πίσω από την πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, επίσης σοσιαλδημοκράτισσα.

Όμως ο υποψήφιος, γιος του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945-1951), φάνηκε να μπαίνει αμέσως μετά στο στόχαστρο του δικαστικού συστήματος, που αρχικά έδωσε εντολή να παγώσει η επεξεργασία των αποτελεσμάτων, κατόπιν διέταξε να πάψει να υπάρχει το κόμμα του –κάτι που θα τον έθετε εκτός μάχης–, απόφαση που αναιρέθηκε με παρέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κι έπειτα εξαπέλυσε σειρά εφόδων στα γραφεία του και το εκλογοδικείο, καθώς εισαγγελέας ερίζει πως υπήρξαν παρατυπίες στην εγγραφή των μελών όταν ιδρυόταν η παράταξη, το κίνημα Semilla («Σπόρος»).

Οι παρεμβάσεις της δικαιοσύνης προκάλεσαν αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο έκανε λόγο για «ξεκάθαρη ανάμιξη» εισαγγελέων και δικαστών στη διαδικασία. Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά) από την πλευρά της διαβεβαιώνει πως θέλει να εγγυηθεί ελεύθερες, διαφανείς και ειρηνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CID Gallup, το 54% του δείγματος θεωρεί πως η κυρία Τόρες, η πρώην σύζυγος του κεντροαριστερού άλλοτε προέδρου Άλβαρο Κολόμ (2008-2012), είναι «διεφθαρμένη» και «ψεύδεται». Το 15% και το 13% αντίστοιχα απάντησε πως θεωρεί το ίδιο για τον κ. Αρέβαλο.

Ο υποψήφιος, πρώην διπλωμάτης, προηγείται σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, σε κάθε μορφωτικό επίπεδο και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, πάντα σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Το ζητούμενο «δεν είναι να νικήσουμε στις εκλογές, είναι να νικήσουμε την παλιά φρουρά», σχολίασε ο κ. Αρέβαλο μέσω X (του πρώην Twitter). «Δεν πρέπει να έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση, ούτε να επαναπαυόμαστε για τις δάφνες που δρέψαμε».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.242 ενηλίκων με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από τη 18η ως την 27η Ιουλίου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν μια μέρα μετά την ανακοίνωση γουατεμαλτέκου επιχειρηματία πως θα χρηματοδοτήσει με 100.000 δολάρια την εκστρατεία του Σεμίγια. Επρόκειτο για σπάνια πολιτική τοποθέτηση από πλευράς επιχειρηματικού κόσμου.

Η Γουατεμάλα συγκαταλέγεται στις πιο άνισες χώρες της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς κάπου 10,3 από τα 17,6 εκατομμύρια των κατοίκων της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ, κατά τους αριθμούς του ΟΗΕ, το ένα παιδί στα δύο υφίσταται χρόνιο υποσιτισμό.