ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάσθηκε σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάσθηκε σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης
AP, φωτογραφία αρχείου.

Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης καταδικάσθηκε σήμερα (04/08) σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης.

Ο φυλακισμένος επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάσθηκε σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης, με κατηγορίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «κατασκευασμένες» από τους υποστηρικτές του, προκειμένου να μείνει για ακόμη περισσότερο καιρό μακριά από την ελεύθερη ζωή και κατ’ επέκταση τον πολιτικό στίβο.

«Ορίζουμε ποινή φυλάκισης 19 ετών στον Ναβάλνι, την οποία θα εκτίσει σε κατάστημα κράτησης ειδικού καθεστώτος», ανέφερε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου της Μόσχας, στη σημερινή (04/08) ετυμηγορία.

Ο Ρώσος αντιφρονών αποτελεί τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και έναν εκ των ισχυρότερων πολιτικών αντιπάλων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να τού επιβληθούν άλλες δύο δεκαετίες σε σωφρονιστικό κατάστημα με έξι ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και η δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Από την πλευρά του Αλεξέι Ναβάλνι, αυτή η κίνηση θεωρείται μία σκόπιμη, πολιτικά υποκινούμενη στρατηγική του Κρεμλίνου, προκειμένου να τον «φιμώσει». Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμμάχων του, ενώ, αντέδρασε έντονα στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το οποίο ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο αξίωμα έως το 2036.

Ακόμη, συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Τού έχει απαγορευθεί η εμφάνιση στη δημόσια τηλεόραση και βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών. Τον Μάρτιο του 2017, σε συνεργασία με το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ, με το οποίο «εξαπέλυσε» επίθεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας και ιδιαίτερα, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σαρλ Μισέλ: «Η τελευταία ετυμηγορία είναι απαράδεκτη και αυθαίρετη»

«Η τελευταία ετυμηγορία, σε ακόμη μία εικονική δίκη κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, είναι απαράδεκτη. Αυτή η αυθαίρετη καταδίκη είναι η απάντηση στο θάρρος του, να ασκεί κριτική στο καθεστώς του Κρεμλίνου· επαναλαμβάνω την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ναβάλνι», σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικές ειδήσεις