ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ποινή κάθειρξης 7,5 ετών σε συνεργάτιδα του Αλεξέι Ναβάλνι για «εξτρεμισμό»

Alexei Navalny, AP.
AP.

Η Λιλίγια Τσανίσεβα καταδικάστηκε για «δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης», σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα (14/06), ρωσικό δικαστήριο στην πόλη Ούφα των Ουραλίων καταδίκασε σε κάθειρξη επτά ετών και έξι μηνών την πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Λιλίγια Τσανίσεβα καταδικάσθηκε για «δημιουργία εξτρεμιστικής οργάνωσης». Υποστηρικτές του Ναβάλνι αντέδρασαν με οργή, στην καταδίκη της Τσανίσεβα. Η συνεργάτιδα του Ναβάλνι, Λιούμποβ Σομπόλ, έκανε λόγο για μία πολιτική ετυμηγορία, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «έβαλε άλλον έναν όμηρο σε αποικία κρατουμένων».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ισχυρότερος αντίπαλος του «ισχυρού άνδρα» του Κρεμλίνου, εκτίει ποινές συνολικού ύψους 11,5 ετών σε αποικία κρατουμένων για απάτη και άλλες κατηγορίες, για τις οποίες αναφέρει ότι είναι κατασκευασμένες, προκειμένου να τον κάνουν να σωπάσει. Αντιμετωπίζει περαιτέρω κατηγορίες για «εξτρεμισμό», οι οποίες μπορεί να παρατείνουν τον εγκλεισμό του, για δεκαετίες.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν πολιτικό κρατούμενο τον Αλεξέι Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό και αρνείται να σχολιάσει την υπόθεσή του, παραπέμποντας τις ερωτήσεις γι’ αυτόν, στα δικαστήρια και τη σωφρονιστική υπηρεσία.

Σχετικές ειδήσεις