ΚΟΣΜΟΣ

Προ των πυλών capital controls στη Ρωσία;

Προ των πυλών capital controls στη Ρωσία;

Ρωσία: Το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 17% από αρχές του έτους, ενώ η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια χθες σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πτώση του ρωσικού νομίσματος.

Η Ρωσία μπορεί να επαναφέρει εν μέρει τα capital controls για να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση του ρουβλίου.

Η πρόταση να επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές συζητήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα, πριν η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοινώσει έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, δυο από τα άτομα είπαν ότι δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί άλλη συνάντηση αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 12% από 8,5% την Τρίτη, ωστόσο αυτή η κίνηση δεν βοήθησε το ρούβλι που υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών.

Από αρχές του έτους το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας την Τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών μαζί με την τουρκική λίρα και το πέσο της Αργεντινής.

Η αξία του έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το υψηλό που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2022, καθώς η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος και οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, μειώνουν τα έσοδα από τις εξαγωγές.