ΚΟΣΜΟΣ

Η Τράπεζα της Ρωσίας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση μετά τη «βουτιά» στο ρούβλι

Η Τράπεζα της Ρωσίας συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση μετά τη «βουτιά» στο ρούβλι

Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου δημιουργεί ανησυχία για πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της Ρωσίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για αύριο (15/08), καθώς το ρούβλι «κατέρρευσε» στο επίπεδο των 100 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τον περυσινό Μάρτιο.

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα –στο 8.5%– τον περασμένο μήνα, κάνοντας την πρώτη αύξηση ύστερα από περίπου έναν χρόνο.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει αναδειχθεί ως δείκτης υγείας για την οικονομία, η οποία πλήττεται από τη «συρρίκνωση» εσόδων από τις εξαγωγές, την απομάκρυνση αυτής από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και τις επιβεβλημένες κυρώσεις από τη Δύση (Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες).

Το ρούβλι ανέκαμψε μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, με άνοδο ύψους 0.8% στα 98.5975 δολάρια. Το νόμισμα, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 102$ νωρίτερα (14/08), έχει χάσει περίπου το 27% της αξίας του εφέτος, καταγράφοντας την 3η χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου δημιουργεί ανησυχία για πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της Ρωσίας, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Σχετικές ειδήσεις