ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση προς Γερμανούς δημοσιογράφους: Αποφύγετε τα ταξίδια στην Τουρκία

turkey

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δημοσιογράφων DJV συμβουλεύει δημοσιογράφους να αποφεύγουν ταξίδια στην Τουρκία.

Σοβαρή ανησυχία και έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία προκάλεσε η σύλληψη και ανάκριση της Γερμανίδας βουλευτή της Αριστεράς (Die Linke) Γκιοκάυ Ακμπουλούτ στις αρχές Αυγούστου στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Με σύστασή του ο Γερμανικός Σύνδεσμος Δημοσιογράφων DJV, ένας από τους μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου στη Γερμανία, προειδοποιεί δημοσιογράφους που εργάζονται σε γερμανικά μέσα να αποφεύγουν επαγγελματικά αλλά και ιδιωτικά ταξίδια στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Φρανκ Ούμπεραλ η προσωρινή σύλληψη της Ακμπουλούτ στις 3 Αυγούστου καταδεικνύει ότι «το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν βλέπει τους επικριτές του σαν στρατευμένους εχθρούς του κράτους και τους καταδιώκει όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία».

Όταν ούτε η βουλευτική ασυλία αρκεί…

Σημειωτέον ότι η Ακμπουλούτ, Γερμανίδα πολίτης με κουρδικές και αλεβίτικες ρίζες και εκλεγμένη βουλευτής στην Μπούνστεταγκ από το 2017, έχει επικρίνει πολλές φορές την τουρκική στάση έναντι των Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, ενώ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της άρσης της απαγόρευσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ΡΚΚ.

Στις αρχές Αυγούστου είχε μεταβεί με την οικογένειά της στην Αττάλεια για ιδιωτικές διακοπές. Κατόπιν εντάλματος σύλληψης, οι τουρκικές αρχές την συνέλαβαν κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της πόλης. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη, μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας σύμφωνα με γερμανικά μέσα.

Το γεγονός πάντως ότι ούτε η γερμανική βουλευτική ασυλία ούτε το διπλωματικό διαβατήριο που διέθετε η Γερμανίδα βουλευτής μπόρεσαν να εμποδίσουν τη σύλληψή και ανάκρισή της, επιτείνει μόνο την ανησυχία για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε δημοσιογράφους σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

«Όποιος ασκεί δημοσιογραφική κριτική στην Τουρκία σε ρεπορτάζ ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο και το ΑΚΡ πρέπει να μείνει μακριά από την χώρα»επισημαίνει ο Ούμπεραλ, κάνοντας λόγο για έναν «κίνδυνο» που είναι δύσκολο να αξιολογηθεί.

Το ΥΠΕξ παραπέμπει στη γενική σύσταση για την Τουρκία

Από την πλευρά του το γερμανικό υπ. Εξωτερικών δεν θέλησε προς το παρόν να αξιολογήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν συγκεκριμένα δημοσιογράφοι επί τουρκικού εδάφους, αποφεύγοντας να σχολιάσει το περιεχόμενο της σύστασης του Γερμανικού Συνδέσμου Δημοσιογράφων.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου παρέπεμψε στις γενικές ταξιδιωτικές οδηγίες που ισχύουν για την Τουρκία και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μνεία για τον κίνδυνο πιθανών συλλήψεων ή επιβολή απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού υπ. Εξωτερικών, η ταξιδιωτική οδηγία λαμβάνει υπόψιν τον αμφιλεγόμενο «ευρύτερο ορισμό της τρομοκρατίας στην Τουρκία, τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει παράνομο.