ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βουλευτής του γερμανικού Die Linke καταγγέλλει ότι συνελήφθη στην Αττάλεια

Τουρκία: Βουλευτής του γερμανικού Die Linke καταγγέλλει ότι συνελήφθη στην Αττάλεια
Twitter

Η Goekay Akbulut μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου με το Die Linke συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αττάλειας μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από Τούρκο εισαγγελέα

Την κράτησή της στο αεροδρόμιο της Αττάλειας στις 3 Αυγούστου καταγγέλει Γερμανίδα βουλευτης του κόμματος Die Linke.

Συγκεκριμένα, η Goekay Akbulut μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου με το Die Linke συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αττάλειας μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από Τούρκο εισαγγελέα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για φερόμενη «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», που βασίστηκε σε αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2019.

Παρόλο που η Γερμανία φιλοξενεί πολλούς Τούρκους μετανάστες, οι σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας τα τελευταία χρόνια είναι τεταμένες τόσο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 αλλά και την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία το 2019.

Η Γερμανίδα βουλευτής, με κουρδική καταγωγή, γεννημένη στην Τουρκία, αφέθηκε ελεύθερη μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Οι τουρκικές αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλιο.

Η Akbulut επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για τον «βίαιο πόλεμο που διεξάγει κατά του κουρδικού πληθυσμού εντός και εκτός» της Τουρκίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

«Θα ταξιδέψω ξανά ως μέρος της αντιπροσωπείας της Γερμανοτουρκικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, όπως πάντα, δεν θα διστάσω να πω #FreeThemAll» («Ελευθερώστε τους όλους»), έγραψε η Akbulut την Κυριακή στο Twitter (πλέον X).

Δεν ήταν σαφές σε τι αναφερόταν ή ποιες από τις αναρτήσεις της ευθύνονταν για το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.

Πάντως, η 40χρονη βουλευτής έχει ζητήσει την άρση της απαγόρευσης που επέβαλαν οι γερμανικές αρχές στο PKK, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τρομοκρατική ομάδα.