ΚΟΣΜΟΣ

Ασφάλεια για «κλάματα» στο Βρετανικό Μουσείο: Στο eBay κλεμμένοι ελληνικοί θησαυροί από το 2020

british Museum
Photo: AP

Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου

Σε τεράστιο σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση της κλοπής αρχαιοτήτων αμύθητης αξίας, από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Ο επιμελητής που θεωρείται υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές απολύθηκε χωρίς να έχει όμως συλληφθεί, αλλά το Μουσείο δεν έχει ακόμη δώσει λίστα με τους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί, όπως αναφέρει η ertnews.gr

Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου, ενώ, όπως αποκαλύπτει η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ στην ΕΡΤ, «ίσως να μην αποτελεί σύμπτωση ότι ο διευθυντής του Μουσείου πριν από 3-4 βδομάδες είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εδώ και τρία χρόνια είχε γίνει γνωστή η πώληση αρχαίων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας ebay ενώ πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα.

Παρά το γεγονός ότι έδωσε πληροφορίες στο ανώτερο προσωπικό του μουσείου το 2020, δεν ελήφθη καμία ενέργεια μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ο Peter John Higgs, ήταν ανώτερος υπάλληλος, επιμελητής του Μουσείου και εργαζόταν εκεί 30 χρόνια.

Το μουσείο είπε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ατόμου που θεωρείται υπεύθυνο, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των αντικειμένων που λείπουν ή την αξία τους, αν και αμφισβήτησε έναν αναφερόμενο αριθμό 80 εκατομμυρίων λιρών.

Ένας ειδικός αρχαιοτήτων μιλώντας στην Τέλεγκραφ είπε ότι άρχισε να υποψιάζεται όταν είδε ένα ρωμαϊκό κόσμημα στον ιστότοπο της ηλεκτρονικής δημοπρασίας και εντόπισε τον πωλητή σε ένα τμήμα αρχαιοτήτων του μουσείου.

Πώς θα επηρεάσει την εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών πίσω στην Αθήνα;

«Δε νομίζω ότι θα την επηρεάσει αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε», απαντά στην ερώτηση της ΕΡΤ, ο ειδικός κλεμμένων αρχαιοτήτων Κρίστοφερ Μαρινέλλο και τονίζει:

«Αυτό το επιχείρημα που ακούμε από τους επαγγελματίες όλα αυτά τα χρόνια ότι τα πράγματα είναι πιο ασφαλή στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ότι είναι στην Ελλάδα, συγνώμη αυτό δεν είναι ακριβές. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα μοντέρνο μουσείο και μπορεί και αυτό να αντιμετωπίσει προβλήματα εκ των έχω ή με κλοπές αλλά τουλάχιστον ας σταματήσουμε να λέμε πόσο ασφαλές είναι το Μουσείο και πως τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν εκεί γι αυτό τον λόγο».