ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Διάσημος ειδικός ελληνικών αρχαιοτήτων ο υπάλληλος που απολύθηκε για κλοπές

Βρετανικό Μουσείο
Εργαζόταν 35 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο και είχε εξειδίκευση στην αρχαία Ελλάδα
AP

Η ταυτότητα του υπαλλήλου που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο, μετά από την έναρξη έρευνας για «αγνοούμενους, κλεμμένους ή κατεστραμμένους» θησαυρούς, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ένας από τους πιο γνωστούς επιμελητές παγκοσμίως, με εξειδίκευση στην αρχαία Ελλάδα είναι ο υπάλληλος, που απολύθηκε ως ύποπτος κλοπών πολύτιμων αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Peter John Higgs, 56 ετών, εργαζόταν 35 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο. Περιγράφεται ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο, στις ελληνικές και μεσογειακές αρχαιότητες. Συχνά παρουσίαζε στον Τύπο τις νέες εκθέσεις του μουσείου. Ήταν, μάλιστα, μέλος της ειδικής ομάδας του Βρετανικού Μουσείου για τον εντοπισμό αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας, με σκοπό είτε την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους, είτε την έκθεσή τους στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην επιστροφή ενός επιτύμβιου αγάλματος του 2ου αιώνα π.Χ. στη Λιβύη. Το άγαλμα αναπαριστούσε είτε τη θεά Δήμητρα ή πιθανότατα την κόρη της Περσεφόνη και προερχόταν από την ελληνική αποικία της Κυρήνης. Το άγαλμα είχε εντοπιστεί πριν από αρκετά χρόνια στο αεροδρόμιο του Χίθροου, αφού είχε εισαχθεί παράνομα στη Βρετανία προκειμένου να πωληθεί σε ιδιώτη συλλέκτη. Ο Higgs το 2021, παρέδωσε το άγαλμα στην πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο.

βρετανικό μουσείο
O Higgs (αριστερά) κατά την παράδοση του αγάλματος της ελληνιστικής εποχής στην Πρεσβεία της ΛιβύηςAP

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πριν από τρία χρόνια είχε γίνει καταγγελία κατά του Higgs για πώληση αρχαιοτήτων στο eBay, όμως η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου δεν έκανε κάποια ενέργεια. Συγκεκριμένα, κάποιος ειδικός εντόπισε ρωμαϊκά αντικείμενα τα οποία φέρεται πως είχε βγάλει σε online δημοπρασία ο Higgs, το 2020.

Η έρευνα της αστυνομίας αφορά στην εξαφάνιση αντικειμένων που χρονολογούνται μεταξύ 1500 π.Χ. και 19ου αιώνα μ.Χ. Η διοίκηση του μουσείου δεν έχει αποκαλύψει τι ακριβώς έχει κλαπεί. Ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι οι κλεμμένοι θησαυροί, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν πολύτιμους λίθους, γυαλί και μέταλλο ακόμα και από το 1500 π.Χ., βρίσκονται ήδη στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει συλληφθεί ο Higgs, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Η οικογένειά του υποστηρίζει ότι είναι αθώος και θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Σχετικές ειδήσεις