ΚΟΣΜΟΣ

Η Γκάμπια περικόπτει δημόσιες δαπάνες: Αναστέλλονται τα ταξίδια κυβερνητικών στελεχών

gambia
Ο πρόεδρος της Γκάμπια Αντάμα Μπάροου
Photo: AP

Το ένα πέμπτο και πλέον του πληθυσμού ζει με λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα

Ο πρόεδρος της Γκάμπιας, ο Αντάμα Μπάροου, ανέστειλε ως το τέλος του οικονομικού έτους 2023 όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών του, για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Σάββατο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος Μπάροου υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο «αναστέλλονται όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό του προέδρου, του αντιπροέδρου, των υπουργών, των ανώτερων δημοσίων λειτουργών, των λειτουργών και υπαλλήλων όλων των κυβερνητικών θεσμών και υπηρεσιών», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Οι συναντήσεις στις οποίες η συμμετοχή της Γκάμπιας είναι υποχρεωτική και τα ταξίδια στο εξωτερικό που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από εξωτερικές πηγές εξαιρούνται από την απόφαση αυτή, με προϋπόθεση την έγκριση της προεδρίας ή εξουσιοδοτημένου αξιωματούχου, διευκρινίζεται.

Η Γκάμπια, η μικρότερη χώρα της ηπειρωτικής Αφρικής, με λίγους περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους, κατατάσσεται 174η ανάμεσα στις 191 χώρες του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ, που παίρνει υπόψη κριτήρια όπως το σύστημα υγείας, το σύστημα εκπαίδευσης και το βιοτικό επίπεδο.

Το ένα πέμπτο και πλέον του πληθυσμού ζει με λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πληθωρισμός έφθασε το 11,6% σε ετήσιο ρυθμό το 2022.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξήθηκε στο 4,8% το 2022, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των φορολογικών εσόδων, αφού μειώθηκαν οι φόροι και αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις στις τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των σιτηρών, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κοινή ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2022, ο κίνδυνος υπερχρέωσης της χώρας είναι υψηλός. Το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 83,9% του ΑΕΠ το 2022.

Ο κ. Μπάροου κέρδισε με άνεση δεύτερη θητεία τον Δεκέμβριο του 2021, στις προεδρικές εκλογές που προσέφεραν την πρώτη ευκαιρία ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στην πρώην βρετανική αποικία μετά την πολιτική κρίση, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2017 και την επέμβαση της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).